KAA Gent gaat logo niet veranderen zoals Redskins: “Nooit negatief gebruikt”

KAA Gent gaat logo niet veranderen zoals Redskins: “Nooit negatief gebruikt”

Gepubliceerd: maandag 13 juli 2020 om 20:26ma 13-07-2020 om 20:26

De American Football-club Washington Redskins gaan hun veelbesproken naam en logo van een indiaan veranderen. KAA Gent daarentegen gaat niets wijzigen, dat laat hoofd communicatie Patrick Lips aan Het Laatste Nieuws weten.

KAA Gent heeft ook een indiaan als logo, maar vindt het niet vergelijkbaar. “Neen, omdat je de twee niet kan vergelijken. Bij ons is de indiaan geen karikatuur. Het is nooit negatief gebruikt of verkeerd voorgesteld, maar meer een eervol iets. De waarden van de indianen zijn ook de waarden van KAA Gent.”

“Dat vinden ook onze fans, die zeggen: ‘Dat is een mooi logo”, gaat Lips verder. “Die indiaan straalt iets uit, het is een indiaan die respect afdwingt.’ Bij de indiaan van de Redskins en hun naam kan je wel begrijpen als dat in een verkeerd daglicht komt te staan.”

Herkomst
De herkomst van het logo en de bijnaam Buffalo’s gaat terug tot 1906 toen een circus van de Amerikaan William Cody, genaamd Buffalo Bill, in Gent optrad met toenmalige ‘Indianen’. In 2016 riep de Amerikaanse Suzan Shown Harjo als voorvechtster van de rechten van inheemse Amerikanen KAA Gent ook al op om afstand te doen van de indiaan als mascotte en logo.

Uitnodiging afgewezen
KAA Gent nodigde Harjo uit voor een gesprek over de geschiedenis, maar daar ging ze niet op in. “Ze is niet op onze uitnodiging ingegaan, mogelijk interesseert ze zich niet zo voor voetbal. We hebben wel het woordje ‘squaw’ voor onze vrouwelijke mascotte geschrapt, omdat we niet wisten dat dat in een bepaalde indianentaal een scheldwoord betekent.”

“Maar over ons logo kregen we voorts nooit negatieve reacties. Integendeel, bij Europese duels - in Valencia of Tottenham - vroegen ze: ‘Hoe kom je aan dat logo?’ Die vinden dat een geweldig verhaal. We zijn trots op onze indiaan, en dat moet voor iedereen dan ook positief zijn”, besluit Lips.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Vind jij dat KAA Gent het logo moet wijzigen?

Ja
14%
Nee
86%
(235 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws