Lokeren had een verhaal zoals Club Brugge kunnen schrijven

"Lokeren had een verhaal zoals Club Brugge kunnen schrijven"

23-04-2020 10:45
21

Ook Hein Vanhaezebrouck is duidelijk aangedaan door het einde van Sporting Lokeren. Vanhaezebrouck weet dat zijn ex-club de boot heeft gemist om een Belgische topclub te worden. Dat vertelt hij bij Het Nieuwsblad.

Lokeren had Anderlecht, Standard en Club Brugge het vuur aan de schenen kunnen leggen, vindt Vanhaezebrouck. "Brussel is een grote stad. Luik is een grote stad. En Brugge is een stuk kleiner, maar daar heeft Club geteerd op de successen in diezelfde periode in de jaren 70. Club won titels, bekers, speelde Europese finales, en kreeg zo heel Vlaanderen mee. En die boot heeft Lokeren gemist."

Een titel had veel verschil kunnen maken. "Het eindigde wel eens vijfde, vaak vierde, zelfs een keer tweede. Maar was het erin geslaagd om met die superploeg een keer kampioen te spelen of Europees te stunten, dan had het - zelfs in een piepklein stadje met 40.000 inwoners - een verhaal kunnen schrijven zoals dat van Club. Dan was daar vanuit alle provincies volk op afgekomen. Maar dat gebeurde dus niet."

Lokeren zakte op die manier langzaam weg. "In de hoogdagen zat er soms 12.000 man in de tribunes, tot in de lichtmasten toe, maar zodra het minder ging, slonken die aantallen. Er is altijd veel sympathie geweest voor de club, maar een grote vaste kern had ze nooit. En dus wist ook Roger Lambrecht, nadat hij midden jaren 90 overnam, dat het niet leefbaar kon blijven. Hij wilde het hinterland verruimen, maar verder dan een fusie met Sint-Niklaas - niet bepaald een voetbalstad - is hij nooit geraakt."