Het EK één jaar later, de voor- en nadelen voor de Rode Duivels

Het EK één jaar later, de voor- en nadelen voor de Rode Duivels

17-03-2020 14:55 Laatste update: 18-03-2020 09:45
6

Het is gebeurd, het EK2020 wordt het EK2021. Vanwege het coronavirus besliste de UEFA om het toernooi met één jaar uit te stellen. Voor de Rode Duivels heeft dit ook gevolgen, maar is de nieuwe datum nu net goed of slecht voor de troepen van Roberto Martinez. VoetbalPrimeur.be zet de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

1. Gezondheid
Laten we beginnen met het belangrijkste, de gezondheid van de spelers. Momenteel heeft het coronavirus heel de wereld en dus ook Europa in haar macht. Binnen een jaar kan iedereen hopelijk weer opgelucht ademhalen en is de kans kleiner dat iemand het virus nog kan krijgen. Hopelijk is er tegen dan ook een vaccin. Nu door Europa reizen was gewoon een verschrikkelijk slecht idee. Het EK wordt ook nog eens in meerdere landen gespeeld. Al die landen moeten coronavirus vrij zijn. Het is een utopie te denken dat dit in de zomer al zo zal zijn.

2. Fitheid
Alle onze Rode Duivels zitten momenteel thuis. Trainen moet eigenlijk individueel gebeuren. De conditie van de voetballers zal er de komende weken niet op vooruitgaan. Dan moeten de competities nog hervatten. De meeste Rode Duivels hebben een druk schema, want naast de gewone competities zijn er ook nog de bekertoernooien en de Europese duels. Spelers moeten op korte termijn heel veel duels gaan spelen. Het EK deze zomer zou te snel volgen op een te druk programma.

3. Eden Hazard fit
We moeten er niet flauw over doen, Eden Hazard is momenteel de echte patron van de Rode Duivels. Maar de toptransfer van Real Madrid is eigenlijk al maanden niet fit. Momenteel is hij ook het revalideren. Het EK halen, was voor hem een race tegen de klok. De kapitein hoeft zich niet te forceren om het EK te halen. Hij hoeft de rest van zijn carrière niet op het spel te zetten.

4. Talent krijgt nog een extra jaar
Zinho Vanheusden, Jérémy Doku, Yari Verschaeren, Francic Amuzu, Sebastiaan Bornauw, Loïs Openda, Alexis Saelemaekers, … hebben allen iets gemeen. Het zijn jongens met talent, maar die op dit moment nog geen plaats bij de Rode Duivels kunnen claimen. De jonkies krijgen een extra seizoen om zich in de kijker van Roberto Martinez te spelen. De bondscoach moet immers rekening houden met een deel van de oude garden die mogelijk kan afhaken.

Nadelen

1. Leeftijd
Wat zijn de nadelen voor de Rode Duivels nadat het EK werd uitgesteld tot 2021. De Gouden Generatie van de Rode Duivels komt stilaan tot zijn einde. Alvast enkele spelers beginnen op leeftijd te komen. Vincent Kompany en Thomas Vermaelen zullen 35 jaar oud zijn, Jan Vertonghen 34, Dries Mertens 33, Toby Alderweireld en Axel Witsel 32.

Vooral voor Kompany en Vermaelen kan het misschien een jaar te veel zijn. Beide spelers kampen al heel hun carrière met fysieke kwaaltjes en dat zal er niet beter op worden naarmate de leeftijd vordert. Kompany blijft natuurlijk ook een grote rol spelen bij Anderlecht. Vertonghen kent dan weer onzekerheid over zijn toekomst. Zijn contract bij Tottenham Hotspur loopt af.

2. Contract Martinez
En wat met bondscoach Roberto Martinez? Het contract van de Spaanse keuzeheer loopt in juni van dit jaar af. Analist Gilles De Bilde stelde al een extra jaar voor als tussenoplossing tegenover VTM Nieuws, maar het is nog maar de vraag of Martinez hiermee akkoord zou gaan. De oefenmeester wordt al een tijdje in verband gebracht met enkele Europese topclubs.

3. Matchritme
De coronacrisis zal hopelijk niet te lang meer duren, maar door het verplaatsen van het EK zal ook de kalender van de interlands en de Nations League moeten worden aangepast. Als er nieuwe spelers moeten worden ingepast in het systeem van de Rode Duivels zullen die niet veel tijd en matchritme hebben om meteen het niveau van de Belgische nationale ploeg te halen.