Vanhaezebrouck pleit voor nieuwe regels: Drie gele kaarten voor om het even wie

Vanhaezebrouck pleit voor nieuwe regels: "Drie gele kaarten voor om het even wie"

Gepubliceerd: woensdag 26 februari 2020 om 09:36wo 26-02-2020 om 09:36

Michel Preud'homme gaat de geschiedenisboeken in als de eerste trainer uit de Jupiler Pro League die een wedstrijd zal moeten missen omdat hij vijf gele kaarten ontvangen heeft. Of de trainer van Standard Luik daar trots op is, is maar zeer de vraag. Hein Vanhaezebrouck vindt alvast van niet.

"Preud'homme is een trainer met veel capaciteiten en hij heeft al een mooie carrière achter de rug, maar het blijft jammer dat hij langs de lijn zo tekeergaat", oordeelt Vanhaezebrouck bij Het Nieuwsblad. "Een trainer die nu al - we zijn nog geen dertig matchen ver - vijf gele kaarten heeft verzameld, dat is onvoorstelbaar."

"Een van de redenen is allicht dat hij vindt dat hij zich altijd moet verdedigen, en dat iedereen hem zoekt. Nu ik dit schrijf, zal hij straks waarschijnlijk ook naar mij verwijzen. En toegegeven: ik heb mij ook al kwaad gemaakt op de arbiters. Maar ik heb hen nooit afgesnauwd en ik heb nooit kop aan kop in iemands­ oor staan brullen", kijkt Vanhaezebrouck in de spiegel.

Regels verstrengen
Je zou de schorsing van Preud'homme ook anders kunnen bekijken: terwijl kritiek op de leiding schering en inslag is in het (Belgische) voetbal, heeft het tot speeldag 28 geduurd voor een trainer een schorsing zal moeten uitzitten. Dat zou veel sneller het geval moeten zijn, aldus Vanhaezebrouck. Hij weet ook hoe je dat bereikt. "Simpel. Dat nieuwe kaartensysteem moet zo snel mogelijk overboord", klinkt het.

"Dat je als trainer nu pas na vijf gele kaarten een wedstrijd geschorst bent en bijna nooit een rode kaart krijgt of een grotere straf moet vrezen, is op zich al belachelijk. Zo kan je doen wat je wil. Maar nog erger is dat op die manier zowel de trainer, de assistent, de keeperstrainer, de kine en de materiaalman vier gele kaarten kunnen pakken. Dan zit je aan twintig gele kaarten en is er nog altijd niemand geschorst: ongelofelijk", geeft Vanhaezebrouck kritiek op de huidige regels.

"Ik pleit voor een systeem waarbij drie gele kaarten voor om het even wie op de bank leidt tot een schorsing van de hoofdcoach. Hij is de chef van de bank en is verantwoordelijk voor ieders gedrag", vindt de oud-trainer.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wie is het geworden?

A post shared by Voetbalprimeur België (@voetbalprimeurbelgie) on

Poll

Vind jij het huidige systeem te laks?

(435 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws