Straks een VAR met challenges? Italianen zetten eerste grote stap

Straks een VAR met challenges? Italianen zetten eerste grote stap

Gepubliceerd: donderdag 13 februari 2020 om 18:34do 13-02-2020 om 18:34

De VAR zorgt in ons land geregeld voor de nodige ophef. In Italië is dat niet anders. De Federazione Italiana Giuoco Calcio (FIGC) oftewel de Italiaanse voetbalbond hoopt daar verandering in te brengen en heeft officieel aan de FIFA gevraagd om met challenges te werken.

Momenteel beslist de videoscheidsrechter op basis van gemaakte afspraken of hij tijdens een match al dan niet ingrijpt. Dat zorgt bij spelers, trainers en fans vaak voor frustratie. Zo wordt de term 'clear error' te pas en te onpas gebruikt en weet niemand juist waar het begrip voor slaat.

Als de Italianen het voor het zeggen hebben, komt de macht om een fase te herbekijken straks bij de clubs te liggen. De Serie A wil op vraag van heel wat clubs gaan werken met challenges. Het is nog niet duidelijk op welke manier die challenges gaan werken. Het voetbal kan afkijken van het tennis. Daar krijgt een speler x-aantal challenges per set. Gebruikt hij die juist dan blijft de challenge staan. Krijgt hij ongelijk, vervalt de challenge.

Autoriteit scheidsrechter niet raken
De Italiaanse voetbalbond ziet zichzelf als voorbeeld op het gebied van innovatie en wil in de toekomst nog meer vernieuwing. 'Op verzoek van de clubs hebben we een motie bij de FIFA ingediend om te gaan experimenteren met challenges. Door op de ingeslagen weg verder te blijven gaan, willen we het voetbal dichter bij de miljoenen fans brengen zonder de autoriteit van de scheidsrechter aan te tasten', aldus de FIGC

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Ben je een voorstander van challenges bij de VAR?

Ja
84%
Nee
16%
(375 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws