Installatie doellijntechnologie? Het lijkt een onmogelijke opgave te worden

Installatie doellijntechnologie? Het lijkt een onmogelijke opgave te worden

03-02-2020 20:17
8

Na de partij tussen Club Brugge en Antwerp was er heel wat te doen om het doelpunt van Hans Vanaken en het gebrek aan doellijntechnologie. Heel wat mensen willen dat ingevoerd zien worden, maar dat blijkt bijzonder moeilijk te zijn.

Wesley Hoedt gaf na de partij nog aan dat zoiets amper éénmalig 10.000 euro moet kosten, wat heel wat mensen er meteen van overtuigde dat de JPL dit zou moeten invoeren. De Nederlander blijkt de kostprijs toch enorm onderschat te hebben.

Zo was er in 2016 al eenzelfde discussie over het gebrek aan doellijntechnologie na een afgekeurd doelpunt van Gent-speler Kalifa Coulibaly. Ook toen klonk het dat men moest investeren, maar bijna vier jaar later is dat nog niet gebeurd.

Kostprijs
Het heeft dan ook een bijzonder pittige kostprijs. "In de Premier League wordt Hawk-Eye gebruikt en de installatie daarvan kost 320.000 euro per stadion. Voor 20 stadions kom je dus op 6,4 miljoen euro uit", gaf de Leuvense professor Werner Helsen toen aan in Het Nieuwsblad.

"Daarbij komen nog 64.000 euro jaarlijkse kosten. Vorig seizoen werden er acht beslissingen genomen op basis van doellijntechnologie waarbij men drie keer tot een ander resultaat kwam dan de scheidsrechter. Bovendien is zo'n fase niet altijd bepalend voor het eindresultaat", klinkt het.

Dat het 'Hawk Eye-systeem' heel wat geld kost, betekent ook dat er amper competities zijn die het gebruiken. Naast de Champions League wordt het op dit moment in Europa enkel gebruikt in de Serie A, Ligue 1, Bundesliga, Premier League en The Championship. Doellijntechnologie lijkt dan ook (verre) toekomstmuziek voor onze competitie.