'KAA Gent rouwt, clublegende Léon Mokuna (90) is vannacht overleden'

'KAA Gent rouwt, clublegende Léon Mokuna (90) is vannacht overleden'

Gepubliceerd: dinsdag 28 januari 2020 om 11:45di 28-01-2020 om 11:45

Laatste update: dinsdag 28 januari 2020 om 12:56di 28-01-2020 om 12:56

Léon 'Trouet' Mokuna is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Het Nieuwsblad. Mokuna is bekend als één van de eerste zwarte voetballers ooit in de Belgische competitie. Hij speelde onder meer bij KAA Gent, maar ook bij SV Waregem en Stade Kortrijk.

De allereerste zwarte voetballer in België was Louis Cousin, die in de jaren dertig bij Daring CB speelde. Mokuna werd midden jaren vijftig de tweede Congolees in België. KAA Gent legde hem meteen vast na een vriendschappelijke wedstrijd tegen Leopoldville (nu Kinshasa), waarin Mokuna drie doelpunten wist te maken.

Mokuna werd tot twee keer toe topschutter van KAA Gent. Daarna speelde hij nog voor SV Waregem, Stade Kortrijk en Sint-Martens Latem. Na zijn carrière keerde hij terug naar zijn thuisland Congo, waar hij zelfs nog enkele jaren bondscoach was.

Mokuna werd vaak 'trouet' genoemd, Frans voor 'gaatje'. Die bijnaam kreeg hij toen hij als jonge knaap een strafschop recht door het net schoot. In 2018 was hij nog even in België voor een boekvoorstelling.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws