Belgische ploegen moeten niet meer hopen op Europese successen: Draait om geld

Belgische ploegen moeten niet meer hopen op Europese successen: "Draait om geld"

Gepubliceerd: vrijdag 13 december 2019 om 21:15vr 13-12-2019 om 21:15

Laatste update: vrijdag 13 december 2019 om 21:47vr 13-12-2019 om 21:47

Na de winterstop zal de Champions League geen enkele Belgische vertegenwoordiger meer hebben. Enkel ploegen uit de 'G5-landen' zitten nog in de competitie. Dat verbaast sporteconoom Trudo Dejonghe niet.

"Het zat er de voorbije seizoenen al aan te komen", reageert hij bij Sporza. "Ajax en Porto waren vorig seizoen de enige niet-G5-ploegen in de achtste finales, maar zij hadden geluk dat in hun groep geen G5-team aanwezig was. De oorzaak is niet ver te zoeken, het draait allemaal om geld."

"Als je de poulefase even analyseert, merk je dat het verschil tussen de poulewinnaar en de laatste van de poule steeds groter wordt. Het is een verloren strijd", geeft hij aan.

De oplossing
Europese successen van onze Belgische clubs zijn dan ook zo goed als onmogelijk. Zou een eventuele BeNe-Liga een oplossing kunnen zijn? "Dat is volgens mij het enige antwoord dat uit onze contreien kan komen", zegt Dejonghe. "Maar het wordt heel moeilijk. De wetgeving is zo verschillend in de twee landen en hier laat de infrastructuur te wensen over, terwijl men in Nederland heel veel moderne stadions heeft. Daardoor is het water heel diep."

Volgens hem zal men ook in Wallonië niet meteen hopen op zo'n competitie. "Die mensen kennen Heerenveen of Groningen niet en sluiten wellicht liever aan bij Frankrijk. Schaalvergroting is de enige oplossing, het alternatief is vrede nemen met de tweede of derde Europese competitie. De 'competitie van de kleintjes'", zegt hij.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws