Chelsea en Ajax leggen ongelooflijke pot op de mat, Batshuayi laat winnende liggen

05-11-2019 22:50
12

Ajax heeft dinsdagavond op Stamford Bridge een bizarre en ongelooflijke Champions League-wedstrijd tegen Chelsea gespeeld. Ajax stond na een uur spelen met 1-4 voor, gaf die voorsprong weg en wist uiteindelijk met negen man (!) stand te houden: 4-4. Michy Batshuayi viel in en liet na om matchwinnaar te worden.

Ajax begon goed tegen Chelsea en kwam al na twee minuten op een 0-1 voorsprong op Stamford Bridge. Een indraaiende vrije trap vanaf links werd door Tammy Abraham achter zijn eigen doelman gewerkt. Die tussenstand stond nog geen twee minuten op het scorebord, want na een domme overtreding van Joël Veltman ging de bal op de stip. Jorginho maakte na vier minuten vervolgens 1-1.

Ajax en Chelsea hielden elkaar vervolgens lang in evenwicht, al waren de Londenaren het gevaarlijkst. Een treffer van Abraham werd vanwege buitenspel afgekeurd, waarna Ajax niet veel later 1-2 maakte. Hakim Ziyech gaf de bal prachtig voor op Quincy Promes, die van dichtbij binnenkopte. Ziyech leek Ajax in de 35e minuut in veilige haven te schieten met een wereldgoal uit onmogelijke hoek. Lisandro Martínez liet vervolgens na om de genadeklap uit te delen.

Krankzinnige tweede helft
Chelsea kwam scherp uit de kleedkamer en zocht naar de aansluitingstreffer. Ajax leek te bezwijken onder de druk, maar counterde zich vervolgens naar 1-4: Donny van de Beek maakte 'm. Het leek de nekslag voor Chelsea, maar vanaf dat moment ging vrijwel alles mis bij Ajax.

Chelsea kwam terug tot 2-4, waarna de scheidsrechter na een handsbal van Veltman opnieuw naar de stip wees. Veltman kreeg zijn tweede gele kaart, maar ook Daley Blind moest vertrekken. Waarom is niet duidelijk. Jorginho benutte zijn tweede strafschop en luidde daarmee een slotoffensief van jewelste in. Erik ten Hag greep direct in en haalde Ziyech en David Neres naar de kant voor Edson Álvarez en Perr Schuurs.

Ajax kon alleen maar tegenhouden, maar hield dat nog geen minuut vol. Twee minuten na de 3-4 van Jorginho viel Ajax om en incasseerde het ook de 4-4 van Reece James. De Amsterdammers kregen vervolgens alle geluk van de wereld toen de 5-4 van Cesar Azpilicueta na inmenging van de VAR werd afgekeurd vanwege hands. Ajax kreeg via Álvarez zelf nog een kans om 4-5 te maken.

Frank Lampard weigerde genoegen te nemen met 4-4 en bracht ook nog Michy Batshuayi om een overwinning te forceren. In de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd werd Ajax gered door André Onana, die uitstekend redding bracht op een inzet van Batshuayi.

De scheidsrechter telde vier minuten blessuretijd bij, maar daar was niemand bij Chelsea mee eens. Ajax wist stand te houden in een wedstrijd die als bizar en krankzinnig kan worden aangemerkt. Ajax, Chelsea en Valencia hebben na vier duels zeven punten.