Oordeel over ‘militaire groet’ Turkse voetballertjes is duidelijk: “Dit kan niet”

Oordeel over ‘militaire groet’ Turkse voetballertjes is duidelijk: “Dit kan niet”

Gepubliceerd: dinsdag 15 oktober 2019 om 08:28di 15-10-2019 om 08:28

Laatste update: dinsdag 15 oktober 2019 om 13:14di 15-10-2019 om 13:14

Voetbal Vlaanderen, een onderdeel van de Belgische voetbalbond, is een onderzoek gestart naar foto’s en filmpjes van het Beringse Turkse FC.

Op sociale media gaan foto’s en filmpjes rond waar kinderen een ‘militaire groet’ brengen om de soldaten in de Turks-Syrische oorlog te eren, dat laat onder meer Het Belang van Limburg weten. Spelers van verschillende leeftijden brengen een groet op het veld en in de kleedkamer.

‘Laat onze overwinning met 5-3 van onze U10 een cadeau zijn voor onze soldaten. We zijn een ernstig volk. We willen nog veel cadeaus geven aan onze soldaten. Terwijl we in de kou en in de regen staan willen we onze ziel offeren voor het bestaan van de Turkse natie. En dat is geen grapje’, klinkt het.

Voorzitter Basir Hamarat reageerde al op het voorval. “Dergelijke foto’s worden elk jaar gemaakt uit eerbied voor alle martelaren en hun familieleden. Ook als er geen conflict was geweest tussen Turkije en Syrië, en ook als de speler van de nationale ploeg dat gebaar niet had gemaakt, dan nog had de club die foto’s gemaakt en gepost. Dat dit nu extra gevoelig ligt? Daar heeft de club niet op gelet”, citeert Het Laatste Nieuws.

De burgemeester van Beringen, Thomas Vints (CD&V) zal de club er bij gelegenheid over aanspreken. Ook op Twitter lokt het politieke gebaar reacties uit.

Update: Voorzitter Marc Van Craen van Voetbal Vlaanderen heeft tegenover Het Laatste Nieuws gereageerd op de ‘militaire groet’ van de voetballertjes van FC Turkse. “Het kan niet dat zij een politiek statement maken over een politieke situatie in Syrië. Dat strookt niet met onze waarden en met het feit dat wij sport en politiek gescheiden willen houden”, luidt het oordeel.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Vind jij dat hier moet worden tegen opgetreden?

(282 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws