Racing Genk versus Red Bull Salzburg: aanvallende machine met nieuwe sensatie

Racing Genk versus Red Bull Salzburg: aanvallende machine met nieuwe sensatie

16-09-2019 14:30 Laatste update: 17-09-2019 14:45
11

Nog één nachtje slapen en dan gaat de prestigieuze Champions League eindelijk écht van start. Dankzij Racing Genk en Club Brugge is ons land dit seizoen met twee clubs vertegenwoordigd in het miljoenenbal. Genk mag dinsdag het spits afbijten met een verplaatsing naar Oostenrijk. Red Bull Salzburg is de tegenstander van dienst. VoetbalPrimeur.be werkt een blik op de eerste opponent.

Historie
6 april 2005 is een belangrijke dag in de geschiedenis van de Oostenrijkse topclub. Op die datum werd FC Austria Salzburg overgenomen door Red Bull, bekend van de gelijknamige energiedrank. Alles ging op de schop: van naam, logo tot clubkleuren. Drievoudig landskampioen Austria Salzburg zou voortaan door het leven gaan als Red Bull Salzburg.

Met de marketingmiljoenen van Red Bull steeg de club naar eenzame hoogte in de vaderlandse Bundesliga. Sinds 2006 werd tienmaal het landskampioenschap binnengehaald, waarvan de laatste zes seizoenen onafgebroken. Ondertussen werd dit decennium ook al zes keer de nationale beker in de prijzenkast gezet. Het ziet er niet naar uit dat de hegemonie van Red Bull Salzburg de komende jaren af zal nemen. Om die reden verlegt Salzburg de ambities naar Europa.

Europese historie
De voorgangers van SV Casino Salzburg – zoals de club van 1978 tot 1997 officieel heette - wisten in het seizoen 1993/94 de finale van de UEFA Cup te bereiken. Op weg naar de finale in de eigen hoofdstad Wenen, schakelde Salzburg onder meer Royal Antwerp FC uit. Italiaanse grootmacht Internazionale was in april 1994 de tegenstander van dienst. Salzburg greep nipt naast de trofee. Internazionale toonde zich in het tweeluik tijdens beide ontmoetingen met 1-0 te sterk.

De Oostenrijkers lieten zich onder de nieuwe naam ook al gelden op internationaal vlak. Zo reikte het in de Europa League van 2017/18 tot de halve finales, waarin Red Bull werd gestuit door Olympique Marseille.

Het is de hoofdsponsor echter niet te doen om de Europa League, maar om het allerhoogste: de Champions League. Vijf keer struikelden Die Roten Bullen over de laatste horde voor de groepsfase. Dankzij de positie van Oostenrijk op de UEFA-ranking werd dat probleem uit de weg geruimd. Salzburg werd automatisch toegelaten tot het hoofdtornooi en kan zich nu eindelijk bewijzen op het belangrijkste podium.

Coach
Het is de Amerikaan Jesse Marsch die de eer heeft om Salzburg 2.0 door haar eerste CL-deelname te loodsen. Marsch (45) nam deze zomer het stokje over van Marco Rose, die promotie maakte naar zusterclub RB Leipzig. Marsch doorliep zelf ook zelf al meerdere rangen bij Red Bull. Hij begon als eindverantwoordelijke van New York Red Bulls om via de rol van assistent bij Leipzig in Salzburg te belanden.

De ex-international van de Verenigde Staten (twee caps) is verweven met de voetbalfilosofie van het merk. Red Bull wil garant staan voor offensief en aantrekkelijk voetbal, waarbij hoge pressing een specialiteit van het huis is.

Transfers 2019/20
Net als Racing Genk is Red Bull Salzburg een gerenommeerd opleidingsinstituut. Salzburg stoomt spelers klaar voor buitenlandse topcompetities, waarbij met name Duitse clubs aankloppen bij de oosterburen. Red Bull blijft vooral een bedrijf dat zoveel mogelijk winst wil maken en zodoende verkoopt de club iedere zomer meerdere sterkhouders.

Tijdens de voorbije zomermercato stroomde er liefst 73 miljoen euro in de clubkas. Spits Munas Dabbur leverde met zijn verkoop aan Sevilla het meeste op: 17 miljoen euro. Er kwam voor 23 miljoenen euro aan nieuwe gezichten voor in de plaats. Zo maakte Maximilian Wober (21) voor tien miljoen euro de omgekeerde overstap vanuit Sevilla. Wat opvalt zijn de leeftijden van de aankopen: 21, 22, 16, 16, 16 en 18. Men hoopt de pareltjes van de toekomst in huis te hebben gehaald.

Op wie te letten
Het belangrijkste goudhaantje in de huidige selectie heet Erling Braut Haland. De 19-jarige Noor is een ware doelpuntenmachine. Braut Haland vestigde deze zomer een wereldrecord door op het WK U20 in één match negen keer het doel te vinden. Eenmaal terug in Oostenrijk ging hij vrolijk verder met goals produceren. Na acht optredens staat de teller op veertien treffers. Andere smaakmakers zijn aanvalspartner Hee-chan Hwang alsook middenvelders Takumi Minamino en Domink Szoboszlai.

Vorm
Genk treft een ploeg in bloedvorm. Al zijn de Limburgers ook pas de eerste echte test. Salzburg walst namelijk door de eigen Bundesliga heen. De tegenstand is geen enkele partij meer voor Red Bull. Kijkende naar de uitslagen neemt de dominantie bizarre vormen aan. Salzburg haalde in de competitie een maximale 21 op 21 via 0-2, 4-1, 5-2, 0-6, 5-0, 1-5 en 7-2. Het doelsaldo: 34 voor, 6 tegen.

Kansen voor Racing Genk
In een poule met titelverdediger Liverpool en Napoli is Salzburg op papier de belangrijkste concurrent voor de derde plaats, die recht geeft op Europese overwintering. Genk wacht echter een loodzware start. Salzburg is thuis namelijk al sinds 27 november 2016 ongeslagen in officiele duels. De Red Bull Arena, die plaats biedt aan 31.000 toeschouwers, mag gerust een onneembare vesting worden genoemd. Club Brugge ging er vorig seizoen nog met 4-0 onderuit. Genk is gewaarschuwd.

No Poll