Nederlanders denken dat AZ Antwerp gaat uitschakelen: Opletten voor Stengs

Nederlanders denken dat AZ Antwerp gaat uitschakelen: "Opletten voor Stengs"

Gepubliceerd: donderdag 22 augustus 2019 om 13:30do 22-08-2019 om 13:30

Laatste update: donderdag 22 augustus 2019 om 19:30do 22-08-2019 om 19:30

Royal Antwerp FC hoopt de groepsfase van de Europa League te halen. Het laatste obstakel voor The Great Old heet AZ. Wat mag Antwerp verwachten van de Nederlanders? We vroegen het aan Paul Audenaerd, redacteur van VoetbalPrimeur.nl.

Door een ingestort dak speelt, AZ niet in haar eigen stadion. De Alkmaarders spelen hun 'thuismatch' in het stadion van Twente. In Enschede zijn de fans van Antwerp niet welkom, terwijl de fans van AZ niet thuis geven voor het duel. "Op lange termijn is het voor AZ een probleem dat het niet in haar eigen stadion speelt, maar voor nu is Twente gewoon een prima oplossing", stelt Audenaerd.

Antwerp mag zich tegen AZ aan een 4-3-3 formatie verwachten. "Onder John van den Brom (ex-Anderlecht, nvdr) speelde het al zo en ook zijn opvolger Arne slot speelt met vleugelaanvallers en aanvallende backs. Sinds het vertrek van Guss Til naar Spartak Moskou staat het middenveld wel iets anders. Van links naar rechts spelen Thomas Ouwejan, Teun Koopmeiners en Fredrik Midtsjø. Dat is minder aanvallend."

Bizot, zeven keer op rij de nul
Indien Antwerp donderdag scoort tegen AZ zorgt het voor een primeur. AZ, dat dit seizoen al zeven officiële duels speelde, kreeg immers de voorbije matchen nog geen goal tegen. "Marco Bizot, natuurlijk nog bekend van bij KRC Genk, is een aardig keeper en behoort tot de selectie van het Nederlandse elftal. Maar zeven keer op rij de nul is toch bijzonder. Het komt door de iets minder aanvallende stijl van Slot en met Fortuna Sittard en RKC Waalwijk speelde AZ niet tegen bepaald hoogvliegers. RKC kreeg ook al heel snel rood. De tegenstand was niet enorm", meent Audenaerd.

Bizot (ex-KRC Genk) hield dit seizoen al zeven keer op rij de nul. 

Offensief moet Antwerp vooral één speler goed in de gaten houden, Calvin Stengs. "Zonder twijfel is hij de beste speler van AZ. Hij staat te boek als een van de grootste talenten van Nederlander. Veel kenners voorspellen dat hij dit seizoen al een kans krijgt in het Oranje van Ronald Koeman. De bondscoach bevestigde al dat hij Stengs in de gaten houdt. Stengs heeft een goede dribbel, een goede passeeractie en een heerlijk linkerbeen."

Naast Stengs heeft AZ nog ander gevaarlijk volk in de rangen. "Linksbuiten Oussama Idrissi is international van Marokko en scoorde al drie keer in de Eredivisie. Ook een groot talent: Myron Myron Boadu. Hij is piepjong en heeft al wat zware blessures gehad, maar nu lijkt hij écht door te gaan breken. Dit seizoen is hij de eerste spits van AZ."

Clasie gaat voor herkansing
Bij AZ loopt ook nog ene Jordy Clasie (ex-Club Brugge) rond. "De overstap naar AZ was verrassend. Bij Feyenoord deed hij het niet goed. Qua wedstrijdritme en conditie had hij nog een achterstand en daarom stond hij tijdens de eerste twee weken van de competitie niet in de basis. Afgelopen zondag tegen FC Groningen (0-0) kreeg hij wel een basisplaats. AZ en Slot zien hem als de opvolger van de vertrokken Adam Maher (FC Utrecht). Clasie mislukte in Engeland en ik denk dat hij bewust voor AZ heeft gekozen, om op een lager niveau weer veel te spelen en zijn oude vorm te hervinden. Komende zomer of het jaar daarop zou hij dan wellicht weer twee stappen vooruit kunnen zetten."

Clasie investeert bij AZ in zichzelf. 

Met Koopmeiers heeft AZ een 21-jarige aanvoerder. "In Alkmaar is de eigen jeugd heel belangrijk. De jeugdopleiding van AZ staat heel hoog aangeschreven en de afgelopen jaren staan er regelmatig vijf of zes jongens uit eigen jeugd in de basis. Koopmeiners doet het al twee seizoenen erg goed en hem wordt een grote toekomst voorspeld. Blijkbaar kijkt Slot meer naar kwaliteit dan naar leeftijd. Het is natuurlijk best opvallend dat Ron Vlaar geen captain is, want hij is basisspeler en was in het verleden ook aanvoerder van Feyenoord."

Welke club haalt volgens de Nederlanders de groepsfase van de Europa League? "De algemene tendens in Nederland is dat AZ van Antwerp moet kunnen winnen. AZ is goed begonnen aan het seizoen en spelers als Idrissi, Stengs en Boadu doen het goed. Aan de andere kant: er is in Nederland erg weinig bekend over Antwerp, dus het is ook lastig om de kwaliteiten van die ploeg in te schatten."

Poll

Wie haalt de groepsfase van de Europa League?

(309 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws