Amerikaanse vrouwen zijn te sterk voor Oranje Leeuwinnen, USA wereldkampioen

Amerikaanse vrouwen zijn te sterk voor Oranje Leeuwinnen, USA wereldkampioen

Gepubliceerd: zondag 7 juli 2019 om 18:54zo 07-07-2019 om 18:54

De Oranje Leeuwinnen reizen zonder wereldtitel terug naar Nederland. De Nederlandse vrouwen hielden de Verenigde Staten één uur lang in bedwang, maar zag een serie van twaalf (!) eindronde-wedstrijden zonder nederlaag alsnog ten einde komen. Nadat de VAR een strafschop aan de VS toekende, zakte Oranje door de hoeven en kwam de vierde wereldtitel van de sterkere Amerikaansen niet meer in gevaar.

De VS waren in al hun WK-wedstrijden tot dusver al vroeg op voorsprong gekomen, maar Nederland hield keurig stand tijdens de openingsfase. Oranje mikte op de counter en Miedema stuurde na een klein half uur Beerensteyn de diepte in: doelvrouw Alyssa Naeher was echter net op tijd haar strafschopgebied uit. Meteen daarna moest Sari van Veenendaal voor het eerst in actie komen: Julie Ertz schoot in na een corner, maar de sluitpost redde met haar vuisten.

In het laatste kwartier voor rust ging het tempo de hoogte in en kroop Oranje een aantal keren door het oog van de naald. Van Veenendaal redde eerst met haar zij op een kopbal van Sam Mewis, had geluk toen een inzet van Alex Morgan tegen de paal hobbelde en tikte een schot van diezelfde Morgan knap uit de hoek. Vlak voor rust gingen Lieke Martens en Kelley O'Hara allebei onderuit na een stevig luchtduel: Martens kon door, maar de Amerikaanse rechtsback moest vervangen worden.

Toch doelpunt
Met Ali Krieger als invaller werd de finale hervat. Beide teams gaven elkaar ook na rust weinig toe, maar na een uur spelen werd de wedstrijd opengebroken. Stefanie van der Gragt wil de een hoge bal wegwerken, maar beging een onhandige overtreding op Morgan: arbiter Stéphanie Frappart wees op aanraden van de VAR naar de penaltystip en Megan Rapinoe zorgde voor 1-0.

Oranje moest de verdedigende stellingen verlaten, maak kreeg al snel de tweede treffer om de oren. Van de Donk verloor de bal op het middenveld, waarna Rose Lavelle vrij in kon schieten vanaf zestien meter: 2-0. Hiermee was de wedstrijd beslist. Nederland dreigde overlopen te worden, maar Sherida Spitse voorkwam de 3-0 door zich voor een inzet van Tobin Heath te gooien, Van Veenendaal plukte de bal voor de voeten van Morgan weg en bleef even later overeind in een één-tegen-éénduel met Crystal Dunn.

Alleen Spitse kwam nog in de buurt van een aansluitingstreffer, maar haar vrije trap ging net naast. Het vermoeide Oranje snakte naar het einde. Team USA verzuimde de score verder op te voeren, maar speelde de wedstrijd zonder problemen uit en prolongeerde haar wereldtitel: na 1991, 1999 en 2015 is het wederom raak voor de recordwinnaar.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws