Pijnlijke herinneringen komen boven: ''Gerets had het geregeld met Waterschei''

Pijnlijke herinneringen komen boven: ''Gerets had het geregeld met Waterschei''

16-10-2018 15:15
2

Door het recente schandaal in het Belgische voetbal gaan de herinneringen automatisch weer terug naar de jaren '80 en de Bellemans-affaire. Standard veroverde in 1982 de landstitel door de match tegen Waterschei te fixen. Het omkoopschandaal is toenmalig Standard-ster Simon Tahamata blijven achtervolgen.

Tahamata kan het zich nog allemaal goed herinneren. ''Eric Gerets had het allemaal met Waterschei geregeld. Ze zouden het ons niet lastig ­maken, met de Europese finale voor de boeg. Het is raar om die wedstrijd terug te zien'', laat Tahamata over die bewuste 3-1 weten aan Het Nieuwsblad.

De inmiddels 62-jarige Nederlander  werd uiteindelijk voor 1 jaar geschorst. Na beroep werd de schorsing teruggebracht tot zes maanden, maar de straf voelde zwaarder aan. ''Het was een zware straf. Niet alleen voor mij, maar voor mijn hele familie. Het ergste vond ik dat mensen van de pers voor ons huis geparkeerd stonden.'' Erover praten deed hij niet met zijn familie. ''Mijn ­ouders wisten dat ik iets fout had gedaan en daarvoor moest boeten.''

Onderling hadden de Standard-spelers wel veel steun aan elkaar. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Bij Standard was de bereidheid om voor elkaar te knokken groot. We waren altijd samen, deden alles samen en we zijn hier met zijn allen voor gegaan. We zijn fout geweest. Op dat ­moment werd ik geleefd. Dit is het dieptepunt in mijn carrière geweest'', kijkt Tahamata met pijn terug.