Krijgt VAR volgend seizoen een upgrade? Belangrijke fouten gemaakt

Krijgt VAR volgend seizoen een upgrade? "Belangrijke fouten gemaakt"

07-06-2018 10:30
1

De videorefs zorgden dit seizoen voor heel wat beroering in de Jupiler Pro League. Het Laatste Nieuws ging praten met hun 'geestelijke vader', professor Werner Helsen. Die beseft dat er veel is misgegaan.

De professor bewegingsleer van de KULeuven heeft het systeem met videorefs mee opgezet. Het deels zien mislukken was uiteraard niet aangenaam. "Het heeft me pijn gedaan”, bekent hij.

Toch is de videoref wél een meerwaarde. "Zonder hulp neemt een scheidsrechter 93 procent juiste beslissingen. Met VAR wordt dat bijna 99 procent. De algemene teneur is echt wel positief. De accuraatheid gaat vooruit, het tijdsverlies is beperkt, en het eindresultaat wordt correcter. We moeten opletten dat we het kind niet met het badwater weggooien."

De willekeur van de VAR werd echter sterk bekritiseerd. Abdoulay Diaby werd afgevlagd voor buitenspel tegen Anderlecht, maar in de terugmatch mocht de goal van Lukasz Teodorczyk wél doorgaan. "Die kritiek is wél terecht. Buitenspelfases zijn per definitie zwart-wit. Zulke fouten mogen niet. Dat moet echt beter. Ik kan alleen maar zeggen dat de videoref verschillende belangrijke fouten heeft gemaakt."