Oranje treft het loodzwaar in Nations League: poule des doods voor noorderburen

Oranje treft het loodzwaar in Nations League: poule des doods voor noorderburen

24-01-2018 13:18

De Rode Duivels kenden weer het nodige geluk bij een loting, want voor de eerste Nations League kwamen Zwitersland en IJsland uit de koker. Voor Nederland liep het een stuk slechter af. Oranje is ingedeeld in Groep 1 van Divisie A. Dat betekent dat onze noordeburen tijdens het toernooi, dat oefeninterlands gaat vervangen, het opneemt tegen wereldtoppers Frankrijk en Duitsland.

De Nations League wordt van september 2018 tot en met november 2018 gespeeld, voor de start van de EK-kwalificatiereeks. Frankrijk kwam Nederland ook al tegen in de WK-kwalificatiereeks en bleek toen twee keer te sterk. Duitsland wist zich ook als groepshoofd voor het WK te kwalificeren. Groep 4 is ook een fraaie poule, met Spanje, Engeland en Kroatië. Portugal, Italië en Polen vormen Groep 3.

Voordeel van de loting van Nederland is dat als Duitsland en Frankrijk zich voor het EK plaatsen, Nederland de play-offs mag spelen, ook als het geen EK-ticket weet te veroveren via de EK-kwalificatiereeks. Voor een uitgebreidere uitleg van de Nations League, zie hieronder.

De volledige loting:

Divisie A:
Groep 1: Nederland, Frankrijk, Duitsland
Groep 2: België, Zwitserland, IJsland
Groep 3: Portugal, Italië, Polen
Groep 4: Spanje, Engeland, Kroatië

Divisie B:
Groep 1: Tsjechië, Oekraïne, Slowakije
Groep 2: Turkije, Zweden, Rusland
Groep 3: Noord-Ierland, Bosnië-Herzegovina, Oostenrijk
Groep 4: Denemarken, Ierland, Wales

Divisie C:
Groep 1: Israël, Albanië, Schotland
Groep 2: Estland, Finland, Griekenland, Hongarije
Groep 3: Cyprus, Bulgarije, Noorwegen, Slovenië
Groep 4: Litouwen, Montenegro, Servië, Roemenië

Divisie D:
Groep 1: Andorra, Kazachstan, Letland, Georgië.
Groep 2: San Marino, Moldavië, Luxemburg, Wit-Rusland
Groep 3: Kosovo, Malta, Faeröer , Azerbeidzjan
Groep 4: Gibraltar, Liechtenstein, Armenië, Macedonië


Hoe werkt de Nations League?
Alle 55 nationale ploegen uit Europa nemen deel aan de Nations League. De teams worden opgedeeld in vier divisies: in divisie A zitten de beste ploegen en in divisie D de kleinere landen. In divisie A en B zullen vier groepen gemaakt worden van ieder drie teams. Divisie C kent één groep van drie landen en drie groepen van vier landen. Divisie D krijgt vier poules van vier teams.

De vier groepswinnaars van divisie A spelen in een finaleronde (halve finale, strijd om derde plaats, finale) om de eerste Nations League-titel. Deze competitie wordt in juni 2019 gespeeld. De groepswinnaars van alle andere divisie promoveren naar de volgende divisie. De hekkensluiters van iedere divisie behalve D degraderen.

In de Nations League zijn bovendien vier plaatsbewijzen voor het EK 2020 te veroveren. De vier tickets worden verdeeld in de play-offs die in maart 2020 gehouden worden. Landen die zich via de EK-kwalificatiereeks al gekwalificeerd hebben voor het eindtoernooi geven hun plekje voor de play-offs door aan het eerstvolgende land in dezelfde divisie dat zich nog niet gekwalificeerd heeft. De Nations League biedt dus een ontsnappingsroute.

In de play-offs komen de teams uit verschillende divisies elkaar niet tegen. Dat betekent dat er één EK-ticket is voor elke divisie. Ook de kleine ploegen in divisie D zullen dus onderling uitmaken wie er naar het EK mag. Datzelfde geldt voor A, B en C.