Blue Army-voorzitter woest na rellen: Er kleeft bloed aan uw handen!

Blue Army-voorzitter woest na rellen: "Er kleeft bloed aan uw handen!"

23-10-2017 20:00
4

Na de wedstrijd Club Brugge - Antwerp liep het helemaal fout in Brugge, zij het dan vooral door de tussenkomst van een groot aantal Nederlandse hooligans. Birger Vandendriessche, voorzitter van Blue Army, komt in eigen naam met een zeer kritische noot over de politie.

Vandendriessche vindt dat de politie slecht werk heeft geleverd. "Eerst en vooral, supportersgeweld hoort niet thuis in een voetbalstadion. Als vreedzame supportersgroepering willen we daarom ook duidelijk stellen dat wat er na de wedstrijd Club Brugge-Antwerp is gebeurd onder geen enkele omstandigheid goed gepraat kan worden, maar ... dit had kunnen vermeden worden."

Er waren namelijk al vroeg duidelijke signalen dat er problemen gingen komen. "Voor de wedstrijd passeerde een groep van een 50-tal ADO hooligans de Olympos. Dat ze niet gekomen waren om gezellig de wedstrijd te volgen, was al snel duidelijk. Groot was mijn verbazing dan ook, toen ik tijdens de rust met mijn vader een sigaret stond te roken in de rokerszone aan de scheiding Noord-Oost, dezelfde groep terugzag die daar voor de eerste keer amok kwam maken. Politie genoeg, maar geen reactie."

De politie ondernam tijdens de wedstrijd weinig tot niets. "Eens terug op mijn plek in 213, zag ik opnieuw dezelfde groep die probeerde om over het veld en omheining in de Oost-tribune te geraken. Ondertussen was er toch al een beperkte groep Mobiele Eenheid ter plaatse gekomen, want eerlijk gezegd op dat moment zou ik toch niet in de schoenen willen staan van een vrijwillige steward. En achteraf hoor je dan dat opnieuw dezelfde groep verantwoordelijk is voor de rellen op de Gistelsesteenweg."

Bloed aan de handen
Vandendriessche vraagt zich af waarom er niet ingegrepen werd. "Korpschef Van Nuffel riep in de kranten dat elke Antwerp-supporter zonder geldig ticket bestuurlijk aangehouden zou worden, maar Nederlandse fans van Willem II en ADO, die voor en tijdens de match in de buurt van Jan Breydel liepen, werden ongemoeid gelaten. En de Antwerpse fans die het wel zouden durven en door de mazen van het net zouden glippen, wenste hij veel succes in de confrontatie met de harde kern van Club. Neen, u leest het goed, dit zijn de woorden van een politie-ambtenaar, niet die van een supporter met een beetje overmoed."

Van Nuffel gaat in deze zaak dus niet vrijuit. "De hel die gisterenavond rond 18u losbarstte, beste mijnheer Van Nuffel, die hebt u zelf (mee) gecreëerd. Het bloed van uw officier, die in de vuurlijn een baksteen recht in zijn gezicht kreeg, hangt dus niet alleen aan de handen van de baksteengooier, maar evenzeer aan die van u. En nu moet het beste nog komen."

"Toen ik iets na 18u richting mijn auto liep, die in een zijstraat van de Gistelsesteenweg stond geparkeerd, hoorde ik plots een enorm kabaal. De politie voerde een charge uit richting De Platse. Een groot deel van de hooligans kon ontsnappen richting De Platse en in de zijstraten, maar een 100-tal gewone fans, mensen zoals u en ik, die op weg waren naar hun auto of hulp aan het bieden waren aan bewoners konden niet meer ontsnappen aan de hinderlaag. Zelfs een viertal personen die hulp boden aan de eigenaars van de brandende wagen hadden prijs. Traangas, klop van de matrak en een bestuurlijke aanhouding was hun deel."

Wrong place, wrong time
De aanhoudingen die er uiteindelijk gedaan zijn, zijn volgens Vandendriessche dus deels onterecht. "Veel toeters en bellen over 120 aanhoudingen, waar we eigenlijk van weten dat de meeste gewoon wrong place, wrong time waren. Velen van die mensen zullen uit schrik gewoon de brief van de voetbalcel ontvangen en betalen en het stadionverbod met veel pijn in het hart slikken, want dan zijn ze in Brussel ook weer tevreden (weer een statistiekje dat opgesmukt kan worden in de eis naar budget).