Serieuze zorgen om Eurostadion na deadline UEFA: Vijf voor twaalf

Serieuze zorgen om Eurostadion na deadline UEFA: "Vijf voor twaalf"

21-09-2017 08:20

De Belgische Voetbalbond staat onder druk om het Eurostadion toch gezet te krijgen. De UEFA heeft een deadline opgesteld en zoekt al naar alternatieven voor een nieuwe gaststad. Bouwheer Ghelamco wijst met de vinger naar de Vlaamse overheid.

Op 20 november, dan moet de UEFA de nodige vergunningen te zien krijgen voor de bouw van het Eurostadion. Zo'n twee weken later volgt er dan een definitieve beslissing. "We zijn op de hoogte van de bezorgdheden van de UEFA", zegt Dimitri Huygen, projectmanager van de vzw Euro 2020 in Het Laatste Nieuws.

"Vorige week zijn ze ons exact hetzelfde komen vertellen tijdens een meeting op de voetbalbond. De boodschap was duidelijk: tegen 20 november moeten alle lichten op groen staan. Als er nog één of twee oranje knipperlichten zijn, dan kan er beslist worden dat we onze kandidatuur verliezen."

Twee 'problemen'
Vooraleer er gebouwd kan worden, moeten er nog twee 'problemen' opgelost worden. Allereerst is er de bouwvergunning. Ghelamco besloot om die op lokaal vlak stop te zetten en naar Vlaanderen te treken. "Normaal komt dat in orde", zegt Ghelamco.

Het tweede probleem zorgt toch voor zorgen. "Het gaat over de buurtweg. Ook die moet nu zo snel mogelijk afgeschaft worden. We hebben een beroepsprocedure lopen bij de Vlaamse overheid, maar daar staat geen termijn op. Maar we blijven hoopvol", zegt Ghelamco,

Bij de KBVB weet men dat het weleens fout zou kunnen lopen. "De UEFA houdt nu verschillende plannen B achter de hand indien de kandidatuur van Brussel zou worden ingetrokken", zegt de KBVB. "De KBVB gaat vol voor Euro 2020 en het Eurostadion, maar het is nu vijf voor twaalf", bevestigt Gérard Linard, CEO van de voetbalbond.