VP Scouting: Tien mogelijke opvolgers voor Michel Preud'homme

VP Scouting: Tien mogelijke opvolgers voor Michel Preud'homme

27-03-2017 13:00
1

Michel Preud'homme lijkt deze zomer te vertrekken bij Club Brugge, toch als we Het Laatste Nieuws mogen geloven. Wie gaat de nu 57-jarige trainer opvolgen? VoetbalPrimeur.be maakte een kleine shortlist.

Peter Maes
Maes werd eerder dit seizoen ontslagen bij Racing Genk, de Limburgse trainer zal in ieder geval met revanchegevoelens zitten. Bij Sporting Lokeren bewees Maes dat hij aanvallend voetbal op de mat kan brengen gebaseerd op fysieke kracht, al speelde hij bij Genk soms te behoudend in uitwedstrijden. Maes is in ieder geval een meester-motivator die mentaliteit hoog in het vaandel draagt, zeer geschikt dus voor Club Brugge.

Hugo Broos
Broos is weer helemaal hot sinds hij de Afrika Cup heeft gewonnen met Kameroen. Er komen van overal aanbiedingen binnen, maar hij zegt ook niet nee tegen een terugkeer naar Club Brugge. Dat hij Club naar titels kan leiden staat buiten kijf, want dat deed hij al in 1992 en 1996. Het is wel al een tijdje geleden dat hij successen behaalde bij een club.

Yannick Ferrera
Een coach die alles geleerd heeft van Michel Preud'homme, hij is begonnen als assistent van de huidige coach. Bij Standard ging het mis, maar dat kwam vooral door zijn slechte verstandhouding met het bestuur. Bij STVV en KV Mechelen heeft Ferrera bewezen dat hij zijn stempel kan drukken en een spelersgroep vlot naar zijn hand zet.

Felice Mazzu
Sporting Charleroi kan dit seizoen weeral genieten van Play-Off 1, dat komt niet in het minst door het werk van Felice Mazzu. Mazzu kan alles halen uit een beperkte groep, maar daarin kan juist het probleem schuilen. Mazzu speelt vaak verdedigend tegen de topploegen, kan hij ook een echte topper winnen met aanvallend voetbal?

Yves Vanderhaeghe
Vanderhaeghe is weliswaar bekend van Anderlecht, maar is wel een man uit de streek. Hij verdiende zijn strepen al met de beperkte kern van KV Kortrijk, en bewijst nu ook dat hij voor de hoofdprijzen kan gaan met een sterkere kern. De vraag is echter of KV Oostende zijn trainer zomaar laat losweken, voor het geld voor de kustploeg niets te doen.

Philippe Clement
De 43-jarige Clement is als T2 een graag geziene gast bij Club Brugge, hij staat te popelen om ergens aan de slag te gaan als T1. Bij voorkeur is dat bij Club Brugge. Aan Clement hangen wel twee nadelen vast: hij heeft geen enkele ervaring als hoofdtrainer en bovendien krijgt hij de kritiek dat hij weinig begeesterend is. Hij is met andere woorden nog niet de nieuwe Alex Ferguson, maar dat is wel zijn droom.

Gertjan Verbeek
Met Adrie Koster heeft Club Brugge in het recente verleden nog een Nederlandse coach gehad, maar dat werd geen succes. Hij pakte geen enkele prijs. Gertjan Verbeek is echter verschillend. Als ex-trainer van Feyenoord, AZ en Nürnberg heeft hij wél bakken ervaring. Na een dikke twee jaar bij Bochum lijkt het vet een beetje van de soep voor Verbeek, het signaal om hem binnen te halen?

Adi Hutter
Hutter is een beetje de Oostenrijkse versie van René Weiler, hij traint bovendien ook in Zwitserland. Bij Young Boys is hij de schrik van vele tegenstanders met constante hoge pressing, hij vraagt dan ook een ijzeren conditie van zijn spelers. Hutter brengt een voetbal dat de fans van Club zeker zullen appreciëren, maar zal net als Weiler wel veel tijd nodig hebben om zijn systeem op punt te stellen.


Peter Hyballa
Een opgewonden standje langs de lijn, maar deze Duitser doet wel prachtig werk bij het Nederlandse NEC. Zijn kenmerken zijn opnieuw waar Club naar zoekt: aanvallend voetbal en fysiek spel, al loopt NEC op die manier soms wel tegen de lamp. In tegenstelling tot NEC heeft Club Brugge echter verdedigers die ver van het eigen doel kunnen spelen, waardoor hoge pressing geen probleem is.

Pascal Dupraz
Deze veelbelovende Fransman redde Toulouse afgelopen seizoen van de degradatie als crisismanager. Ook dit seizoen heeft hij het schip opnieuw op koers gekregen en parkeert hij Toulouse voorlopig op een twaalfde plaats. Een trainer die qua stijl kort aansluit bij wat Preud'homme doet bij Club.