Riskante trip voor Racing Genk: Hou het rustig, daag niemand uit

Riskante trip voor Racing Genk: "Hou het rustig, daag niemand uit"

15-02-2017 13:45
1

Racing Genk moet het donderdag gaan waarmaken in Roemenië. Met Astra Giurgiu wacht daar een haalbare kaart, maar een tripje naar Roemenië is voor weinig spelers een droomreis. Kristof Schils, een Vlaming die in Roemenië woont, geeft Genk advies in Het Belang Van Limburg.

De tegenstander is van een bescheiden kaliber: zelfs in Roemenië is Giurgiu maar een kleine club. "Astra is niet meteen een populaire club in Roemenië. Op initiatief van de rijke clubeigenaar verhuisden ze naar Giurgiu, maar ook daar trekken ze niet meer dan enkele duizenden fans voor de thuismatchen. Het stadionnetje zal niet vol zitten, al krijgt Astra op dit moment veel media-aandacht. Ze zijn er als enige Roemeense club in geslaagd om Europees te overwinteren en hebben daarmee de grote, populaire clubs uit Boekarest de loef afgestoken."

Genk mag zich in Roemenië aan een tegenstander van degelijk niveau verwachten. "Het wordt een dubbeltje op zijn kant tussen Genk en Astra, dat in Europa sterk voor de dag komt. De meeste spelers zijn einde contract, voor hen is de Europa League hét toneel om zich te tonen."

De politieke situatie in Roemenië is momenteel bijzonder instabiel. Het volk is de corruptie van de regering beu, opletten is de boodschap. "Hou het rustig, daag niemand uit. Dan wordt het een aangenaam verblijf in een grootstad van bijna twee miljoen inwoners. Roemenen zijn een Latijns volk en er is onrust omdat een groot deel van de bevolking verandering wil. Ze zijn de corruptie beu en zien in het huidige socialistische bewind een voortzetting van het vroegere communistische beleid. De betogingen verlopen bijna allemaal vreedzaam, maar het is niet aangeraden om je erin te mengen. Dat doe ik ook niet."