VP EXCLUSIEF: Club Brugge contacteerde mij al in juli

VP EXCLUSIEF: "Club Brugge contacteerde mij al in juli"

01-02-2017 15:30

Club Brugge heeft op de valreep een nieuwe flankspeler binnengehaald. Uiteindelijk is het Dorin Rotariu die heeft getekend voor Club. Hij is zowaar al de vierde Roemeen die dit seizoen bij een topclub terechtkomt, na Stanciu, Chipciu (Anderlecht) en Marin (Standard).

Deze transfer kwam voor Rudi Verkempinck, ex-assistent bij Club en nu bij de Roemeense voetbalbond, niet als een verrassing. "Ik was niet verbaasd nee, omdat ik weet dat Club Brugge die speler al volgt en screent sinds juli. Zij hebben mij toen al eens gecontacteerd om te weten wat ik ervan vond. Maar Club is heel professioneel geweest in de scouting", vertelt Verkempinck aan VoetbalPrimeur.be.

Roemenen zijn plots bijzonder populair in de Belgische competitie, maar dat is helemaal niet abnormaal. "Ten eerste heeft Chipciu eigenlijk de deur geopend. Dat was in de jaren negentig net hetzelfde met Selymes en Monteanu bij Cercle Brugge. Ik was daar toen coach. Dat is altijd zo, net zoals Bacca de deur heeft geopend voor Izquierdo. Als er eentje het goed doet, dat is dan altijd reclame voor ons land."

Bovendien zijn er in die competitie nog koopjes te doen. "De tweede reden is de financiële kant. De Roemeense competitie, daar zijn spelers nog haalbaar. Je kan hier nog een beloftevolle speler weghalen. Als je in België een belofte wilt zoals Tielemans, noem me dan maar eens de prijs. Deze markt is nog financieel haalbaar."

Geen aanpassing
Het helpt ook wel dat een Roemeense speler doorgaans minder aanpassing nodig heeft dan pakweg een Zuid-Amerikaan. "Roemenen zijn Europeanen. Veel mensen denken dat Roemenië een ouderwets oostblokland is, maar dan zijn jullie verkeerd. Dit zijn volwaardige Europeanen, die mensen integreren zich daarom enorm snel."