Eupen slaat Oostende met verstomming: eerste thuisnederlaag voor Kustboys

26-12-2016 16:19

KV Oostende weet eindelijk wat verliezen is in eigen huis. De troepen van Yves Vanderhaeghe waren dit seizoen nog ongeslagen in de Versluys Arena, maar KAS Eupen heeft daar in de laatste wedstrijd van 2016 verandering in gebracht. De Oostkantonners wonnen aan de kust met 1-3.

Dramatischer kon het duel niet beginnen voor de thuisploeg, want na welgeteld 27 seconden stond het al 0-1 in het krijt. Mamadou Sylla vond Henry Onyekuru, die zich makkelijk vrij draaide en proper afwerkte. Oostende was aangeslagen en Didier Ovono moest zijn team behoeden voor verder onheil. Qua spelpeil ging het van kwaad naar erger voor de West-Vlamingen, die enkel konden dreigen door vruchteloos op zoek te gaan naar een strafschop.

Het lijdt geen twijfel dat Vanderhaeghe een donderpreek voorzag tijdens de pauze, maar één minuut ver in de tweede helft moet de coach gedacht hebben dat hij een déjà-vu had. Eupen sloeg namelijk opnieuw meteen toe. David Rozehnal ging in de fout, waardoor Sylla maar moest afwerken. Beide teams claimden nadien een penalty, zonder succes. Oostende voerde de druk wel wat op, en dat resulteerde zeven minuten voor tijd in de aansluitingstreffer: de talentvolle Landry Dimata schoot raak.

Spectaculair slot
KVO zette alles op alles, maar eigenlijk profiteerden enkel de Panda's daarvan. Eerst mocht Sylla alleen op doel af. Dat liep nog fout af, maar in de blessuretijd bekroonde Onyekuru zijn uitstekende eerste halve jaar op het hoogste niveau met zijn tiende treffer van het seizoen. Dat betekende echter niet het slotakkoord, want Oostende kreeg -eindelijk- haar strafschop. Symbolisch genoeg miste Knowledge Musona vanop elf meter. KVO moet zo gaan uitkijken voor Play-Off 1, Eupen doet een reuzezaak in de degradatiestrijd.