Kersverse aanwinst weet goed waarom hij Lokeren koos: Ik dacht meteen aan hem
Oekraïner kwam per toeval bij Lokeren terecht

Kersverse aanwinst weet goed waarom hij Lokeren koos: "Ik dacht meteen aan hem"

13-08-2015 08:20

Eén van de opvallendste spelers die deze zomer neerstreken bij Sporting Lokeren is ongetwijfeld Sergei Bolbat. Het jeugdproduct van Shakhtar Donetsk kan duidelijk voetballen, maar mist wel nog wat efficiëntie. In Het Nieuwsblad legt hij uit hoe hij precies bij Lokeren terechtkwam.

Eigenlijk heeft technisch directeur Willy Reynders hem vorig seizoen al kunnen overtuigen. "Ik speelde met Metalist Kharkiv tegen Lokeren, ik moest met de auto naar de persconferentie. Uiteindelijk stonden we een uur in de file op de snelweg, en wat doe je dan? Reynders reed ook mee, toen hebben we wat gepraat. Hij leek wel geïnteresseerd in mij", getuigt Bolbat. "Toen ik een nieuwe ploeg zocht voor een uitleenbeurt dacht ik meteen aan hem. Het Belgische voetbal leek me heel open, in Oekraïne zet iedere ploeg een muur."

Bolbat komt uit een moeilijke periode in zijn carrière, want Oekraïne is nog steeds verscheurd door oorlog. Er wordt bijna uitsluitend in lege stadions gevoetbald. "Mijn ploeg Donetsk speelt nu in Lviv, dat is duizend kilometer verder. Geen enkele supporter maakt die verplaatsing en wij gaan altijd met het vliegtuig. Vijftig vluchten per jaar, het is geen toeval dat Donetsk voor het eerst sinds lang geen kampioen is geworden. Nog een jaartje Metalist wil ik ook niet, ik ben daar acht maanden niet betaald. De voetbalbond durft niets te doen, ze zijn bang dat de competitie in mekaar stort."

Lokeren is dus een nieuw hoofdstuk voor hem, ver weg van al het geweld. "Het begint hier aardig te lukken, al moet ik wel nog wennen aan de Belgische gebruiken. Het moeilijkste vind ik de parkeerregels. In Oekraïne zet je je auto neer en dat is het. Hier heb je soms een parkeermeter, soms geen, soms een parkeerschijf. Niet evident."