'Vanhaezebrouck kent straf na uitspraken over De Cremer: Geldboete en schorsing'

'Vanhaezebrouck kent straf na uitspraken over De Cremer: Geldboete en schorsing'

20 maart - 10:05
17

Hein Vanhaezebrouck, de hoofdtrainer van KAA Gent, heeft zich maandag verantwoord voor de uitspraken aan het adres van arbiter Wesli De Cremer. Deze gebeurden na de 4-2 nederlaag tegen Standard. Vanhaezebrouck noemde De Cremer destijds "te jong" en "niet klaar". Dinsdag maakte het Disciplinair Comité de straf voor de coach bekend: één speeldag effectieve schorsing en een geldboete van 1.500 euro.

Vanhaezebrouck gaf na de match tussen Gent en Standard aan dat De Cremer "te weinig ervaring had" en "niet klaar was" voor een match van het niveau tussen De Rouches en De Buffalo’s. Arbiter De Cremer kwam zelf ook aan het woord tijdens de hoorzitting. De ref gaf aan dat hij de situatie "subjectief vond", maar dat het volgens hem niet kan in ons voetbal. "Het heeft zeker invloed op de jeugd- en lagere reeksen, ook in de zoektocht naar nieuwe scheidsrechters", citeert Het Belang van Limburg De Cremer. 

Vanhaezebrouck reageerde ter verdediging met het feit dat hij slechts "twee gele kaarten tot nu toe had gekregen" en dat zijn ploeg fairplay hoog in het vaandel draagt. Over zijn uitspraken over scheidsrechtersbaas Layec waarvoor hij eerder veroordeeld werd nadat hij hem een "leugenaar" genoemd had, zei Vanhaezebrouck dat ondertussen gebleken is "dat hij er niet ver naast zat".

Bondsprocureur Verhaeghen vond de kern van de zaak echter "Waarom Vanhaezebrouck het nodig vond om publiekelijk de scheidsrechter persoonlijk te beledigen en onbekwaam te noemen". Ook verwees hij naar de eerdere veroordeling van Vanhaezebrouck. Zijn uitspraak werd uiteindelijk één wedstrijd effectieve schorsing, één met uitstel en 1.500 euro boete. Het Disciplinair Comité bevestigde die straf. 

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.