Trainerskerkhof van de Jupiler Pro League: Al elf (!) ontslagen dit seizoen

Trainerskerkhof van de Jupiler Pro League: Al elf (!) ontslagen dit seizoen

19 maart - 19:15 Laatste update: 20 maart - 12:52
8

Er vonden dit seizoen weer heel wat trainerwissels plaats in de Jupiler Pro League. Tijdens de reguliere competitie werden er maar liefst elf trainers ontslagen. Oud-Heverlee Leuven, KV Kortrijk en KVC Westerlo namen zes van die ontslagen voor hun rekening.

Zo mocht bij Kortrijk Edward Still aan het seizoen beginnen. De 33-jarige coach werd na acht wedstrijden en tegenvallende resultaten aan de kant geschoven. Zijn opvolger, Glen De Boeck, kreeg een match minder respijt en mocht na zeven wedstrijden al zijn C4 gaan ophalen. Met Freyr Alexandersson haalde de club begin januari al haar derde coach van het seizoen in huis. Hij moet nu Kortrijk proberen te redden in de Play-Downs.

Ook bij OHL stonden er dit seizoen al drie verschillende coaches aan het roer. De club begon het seizoen met Marc Brys. De ervaren coach werd na tien wedstrijden aan de kant geschoven. Brys was al meer dan drie jaar aan de slag bij OHL. Hij werd tijdelijk opgevolgd door Eddy Vanhemel, de beloftencoach van OHL. Vanhemel mocht drie wedstrijden in goede banen leiden. Hij moest op zijn beurt begin november plaats ruimen voor de Spanjaard Oscar Garcia. Garcia wist op de slotspeeldag OHL te verzekeren van het behoud.

Vervolgens is er KVC Westerlo. De Kemhanen maakten dinsdag het nieuws bekend dat Rik De Mil ontslagen werd. Dit naar aanleiding van het controversiële einde van de match tegen KRC Genk. De Mil nam uiteindelijk dertien wedstrijden voor zijn rekening als coach van Westerlo. Hij was de opvolger van Jonas De Roeck die eerder dit seizoen, na zestien wedstrijden, de deur werd gewezen. De Kemphanen wisten zich op de slotspeeldag te verzekeren van het behoud.

Na de slotspeeldag nam Florian Kohfeldt ontslag bij Eupen. Hij was gedurende de hele reguliere competitie de coach van Eupen. De Panda's zij nog niet zeker van het behous en moeten vol aan de bak in de Play-Downs. Daarin nemen ze het onder andere op tegen RWDM waar dit seizoen ook een ontslag viel te noteren. Claudio Caçapa mocht daar aan het seizoen beginnen, maar werd na 25 wedstrijden aan de deur gezet.

KV Mechelen greep op zijn beurt op de slotspeeldag naast een ticket voor Play-Off 1. Malinwa zette een indrukwekkende reeks neer onder leiding van Besnik Hasi. Hasi was de opvolger van Steven Defour die aan het seizoen mocht beginnen en na twaalf wedstrijden werd ontslagen. Defour was op dat moment een jaar aan de slag bij KV Mechelen.

Ook in Luik was het dit seizoen weer onrustig. Na een tegenvallend seizoen eindigde Standard uiteindelijk op de tiende plaats na de reguliere competitie. Het merendeel van de wedstrijden, twintig, werkte het af onder leiding van Carl Hoefkens. Hij werd begin 2024 opgevolgd door Ivan Leko, maar ook hij kreeg de Luikse trein niet helemaal op de rails.

En dan was er ook nog het ontslag van Ronny Deila bij Club Brugge. Club Brugge ging op de slotspeeldag onderuit tegen Sint Truiden VV en dat was de druppel die de emmer deed overlopen bij het Brugse bestuur. In de Play-Offs zal Nicky Hayen de honeurs waarnemen langs de zijkant. Hij kwam over van Club NXT.