Vijf lessen uit speeldag 30: spetterend einde, op ontslagen en Kempens tafereel na

Vijf lessen uit speeldag 30: spetterend einde, op ontslagen en Kempens tafereel na

18 maart - 14:33

De reguliere rit van de Jupiler Pro League is beëindigd! Na een rollercoaster aan emoties hebben de inzittenden al dan niet op veilige wijze hun bestemming bereikt. Aangezien de spanning te snijden was, viel er ook heel wat lekkers te rapen voor een diepgaande analyse. Want vergeet niet: ook in de Play-Offs kunnen de wekelijkse vijf lessen van VoetbalPrimeur.be van pas komen!

Apotheose met grote ‘A’
Het stond in de sterren geschreven dat de slotspeeldag niet zou ontgoochelen, zeker wat betreft de wedstrijden van zondag om 18u30. Astronomie is nu eenmaal een exacte wetenschap. KAA Gent dat ondanks een eclatante 5-0-zege niet meer richting top-zes kon wippen, de primeur van Cercle Brugge, Nachon Nsingi die zich met de laatste trap van de wedstrijd tot Leuvense volksheld kroonde én Sporting Charleroi in één klap tot de Play-Downs veroordeelde … De neutrale toeschouwer heeft genoten, waarvoor dank!

Apotheose met kleine ‘A’
Diezelfde neutrale toeschouwer trok ongetwijfeld grote ogen toen hij of zij het Kuipje te zien kreeg. Daar brachten KVC Westerlo en KRC Genk een merkwaardig schouwspel op de mat tijdens de laatste minuten. Lang niet de eerste salonremise uit de voetbalgeschiedenis en gezien de enorme belangen ergens verdedigbaar, maar het blijven niettemin tenenkrommende beelden. Een kamerbrede glimlach van Wouter Vrancken aan de zijlijn gooide enkel nog wat meer olie op het (bijvoorbeeld Gentse) vuur. “Wij bepalen toch niet waar de bal naartoe gaat”, keken beide trainers achteraf unisono de andere kant op. Tja …

Batterijen even herladen
De volledige top-vier struikelde over de laatste horde van het reguliere seizoen. Trop is te veel, zeker? In het geval van RSC Anderlecht en Club Brugge kwam die nederlaag als een verrassing. Thuis verliezen tegen een staartploeg en nog maar eens (een) punt(en) laten schieten in de slotminuten van een wedstrijd … Gelukkig volgen er nu twee weken om te bezinnen. Daar hebben Royal Antwerp FC en Union Saint-Gilloise minder nood aan na hun 1-1-gelijkspel. Toch viel ook op de Bosuil eerder strijd, verbetenheid en agressiviteit te bespeuren dan mooi voetbal. Laat ons hopen dat dat geen voorbode is voor wat komt.

Voor het dessert van tafel
Voor twee trainers is het doek gevallen net na de dertigste speeldag. Florian Kohfeldt hield zaterdagavond al de eer aan zichzelf. Na een bijzonder slappe prestatie bij Standard Luik (4-0) voelen De Panda’s de bui meer dan ooit hangen. Dat hun Duitse kapitein het zinkende schip nu vroegtijdig verlaat, past helemaal in het aangekondigde doemscenario. Minder verrassend, maar wel veel breder uitgesmeerd is het afscheid van Ronny Deila. Na nog maar eens een lusteloze tweede helft kapituleerde zijn Club Brugge die ene keer te veel. Daar kon zelfs een Europese kwartfinale niets aan verhelpen. Voor de zevende keer in drie jaar tijd moet het bestuur op zoek naar een nieuwe coach, ditmaal liefst iemand die wél op dezelfde lijn zit.

The Zebra in the room
Drie van de deelnemers aan de Degradatie Play-Off stonden in augustus bij vele waarnemers op het lijstje, maar Sporting Charleroi, dat is toch even slikken. Felice Mazzu zal al zijn vakmanschap moeten bovenhalen om zijn groep mentaal op te lappen. Niet alleen de uitkomst, maar ook de manier waarop doet pijn: zelf met de billen bloot in Gent (5-0) om dan na affluiten nog te vernemen dat OHL een ultieme poging tot haasje-over succesvol heeft afgerond. Eén troost: met (minstens) vijf punten voorsprong op de achtervolgers begint Charleroi met een inspirerende bonus aan de Play-Downs. Daarin loert het gevaar echter om elk hoekje …