'Onder andere Club Brugge, Anderlecht en Antwerp hopen op JPL met 14'

'Onder andere Club Brugge, Anderlecht en Antwerp hopen op JPL met 14'

12 maart - 18:03
180

Een wijziging in het format van Jupiler Pro League? Op de recente Algemene Vergadering van de Pro League hebben acht clubs een gezamenlijk standpunt ingenomen over het competitieformat, dat vanaf het seizoen 2025-2026 zou worden toegepast. 

Deze "Grote Acht", Union Saint-Gilloise, RSC Anderlecht, Club Brugge, KAA Gent, Antwerp, KRC Genk, Standard en Charleroi hebben aangegeven dat ze een competitie met slechts veertien eersteklassers willen onderzoeken. Dit zou een vermindering van twee teams betekenen. Dat schrijft Het Nieuwsblad op dinsdag. 

Het voorstel, dat ook een behoud van de play-offs met zes deelnemers omvat, is bedoeld om de kalender te ontlasten en de kansen op Europees succes te vergroten. Naast het streven naar een compacter competitieformat, benadrukken de topclubs ook de noodzaak van een striktere scheiding tussen de eerste en tweede klasse, met als doel het Belgische profvoetbal financieel gezonder te maken. 

Het zou een reactie zijn op het cumulatieve verlies van 193 miljoen euro in het seizoen 2022-2023. Dit is een situatie die men wil vermijden. De krant schrijft verder dat de plannen nog niet concreet zijn, maar er wordt verwacht dat het management van de Pro League hiermee aan de slag zal gaan.

De voorgestelde veranderingen worden echter niet door alle clubs met open armen ontvangen. ‘Kleinere’ clubs zijn terughoudend en lijken zich te verenigen tegen het idee van een competitie met veertien eersteklassers. Met de volgende Algemene Vergadering gepland voor begin juni, zal er een tweederdemeerderheid nodig zijn om eventuele veranderingen in het competitieformat door te voeren.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.