OFFICIEEL: Tomasson begint aan klus als de nieuwe bondscoach van Zweden

OFFICIEEL: Tomasson begint aan klus als de nieuwe bondscoach van Zweden

26 februari - 19:56

Jon Dahl Tomasson is de nieuwe bondscoach van Zweden. De 47-jarige Deen neemt het stokje over van Janne Andersson. Andersson gaf eerder aan, dat wanneer het niet lukte om Zweden te plaatsen voor het EK 2024 in Duitsland, hij afstand zou nemen als bondscoach. 

Tomasson was tot voor kort werkzaam als manager bij Blackburn Rovers. Daar stapte hij op, om bondscoach te kunnen worden. Tomasson is de eerste buitenlandse keuzeheer voor Zweden sinds 1961. De voormalig aanvaller van onder meer Feyenoord en sc Heerenveen neemt Remy Reijnierse mee als rechterhand. Reijnierse was ook bij Malmö FF en Blackburn de assistent van Tomasson.

Het duo moet Zweden naar het WK 2026 in Canada, de Verenigde Staten en Mexico leiden. Zweden heeft zich niet geplaatst voor het EK van dit jaar, waardoor de volledige focus op het mondiale eindtoernooi gelegd kan worden. "Ik kijk ernaar uit om in het blauw en geel te denken, praten en dromen", zegt Tomasson op de kanalen van de Zweedse voetbalbond.

Zweden kon zich niet kwalificeren voor het EK 2024 in Duitsland. Dit gebeurde in Groep F met De Rode Duivels, Oostenrijk, Azerbeidzjan en Estland. Zweden werd derde en behaalde na acht matchen 10 punten. De Rode Duivels werden eerste en behaalden 20 punten. Oostenrijk werd tweede met negentien punten.