Kompany blijft met Burnley strijden tot de laatste snik: Nooit, nooit minder

Kompany blijft met Burnley strijden tot de laatste snik: "Nooit, nooit minder"

23 februari - 16:22 Laatste update: 16:34
4

De klok blijft ongenadig tikken voor Burnley FC. Op de Premier-League-kalender staan nog dertien speeldagen, waarin de promovendus (minstens) zeven punten moet goedmaken op (minstens) twee degradatieconcurrenten. Ondanks die weinig rooskleurige situatie blijft Vincent Kompany volop geloven in de redding. Dat zit nu eenmaal in zijn DNA, legt hij uit.

Zaterdagnamiddag trekt Burnley op bezoek bij Crystal Palace, dat haar schaapjes ook nog niet helemaal op het droge heeft. Het is een nieuwe kans voor Kompany en co om het tij te keren. Van wanhoop kan je onze landgenoot evenwel nooit verdenken. Waar haalt hij zijn 'drive' en 'desire' vandaag, wilde een journalist weten op zijn persconferentie. "Daar heb ik een diep antwoord voor nodig", waarschuwde Kompany meteen.

De voormalige Rode Duivel dook daarop in de geschiedenis van zijn eigen stamboom. "Mijn vader was een politiek vluchteling, die zijn land (Congo, nvdr.) moest ontvluchten vanwege de dictatuur", kreeg Kompany de zaal op slag stil. "Als twintiger kreeg hij er zweepslagen, hij moest van het ene land naar het andere verhuizen, familieleden verliezen ..." Pierre Kompany zat begin jaren zeventig gevangen in Congo vanwege zijn deelname aan enkele protestacties tegen het regime en belandde in 1975 op Belgische bodem.

Zijn verhaal heeft ook zoonlief voor altijd geïnspireerd. "Waar die motivatie en dat verlangen vandaan komt? Dat is alles wat je hebt meegemaakt", maakt Kompany zich sterk. "Ik heb zoveel redenen om dat vuur in mij te dragen, elke dag opnieuw. Ik heb zoveel redenen waarom ik nooit, echt nooit minder kan doen. Dat is iets veel groters dan een zwak resultaat of een slechte maand."