De impact van De Bruyne: de beste wintertransfer die Guardiola zich kon wensen

De impact van De Bruyne: de beste wintertransfer die Guardiola zich kon wensen

14 februari - 11:00 Laatste update: 16 februari - 22:14

Manchester City zette dinsdag een grote stap richting de kwartfinales van de Champions League. Het won immers met 1-3 op het veld van FC Kopenhagen. Bij de zege speelde Kevin De Bruyne opnieuw een cruciale rol. Hij opende immers de score. KDB is weer helemaal terug van weggeweest. VoetbalPrimeur.be praat je bij over de impact van de Rode Duivel voor het team van Pep Guardiola.

Als aanvoerder bij de Treble-winnaar verscheen De Bruyne dit seizoen aan de aftrap op de eerste speeldag van de Premier League. Voor de match tegen Burnley was de ontmoeting met Vincent Kompany hartelijk. Maar na 23 minuten verloor de Premier League voor maanden zijn sieraad. Een oude hamstringblessure – waar de De Bruyne ook al last van had tijdens de Champions League-finale – dook weer op. Achteraf erkende Guardiola dat de nieuwe blessure misschien wel zijn fout was. KDB had immers amper gespeeld in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Zonder de Bruyne in de Premier League
Zonder De Bruyne moest Manchester City de maanden augustus, september, oktober, november en december overleven. Natuurlijk beschikt de Engelse topclub over voldoende kwaliteit, maar zelfs (mogelijk) de beste middenvelder ter wereld vervangen is niet zo evident.

Zonder De Bruyne verloor City in de competitie 3 keer – waaronder een 1-0 nederlaag tegen Arsenal – en kwam het tegen Chelsea (4-4), Liverpool (1-1), Tottenham (3-3) en Crystal Palace (2-2) niet verder dan een gelijkspel.

In 19 matchen zonder De Bruyne verloor City dus 7 keer punten in de Premier League. Ter vergelijking: vorig seizoen speelde City over een heel jaar 5 keer gelijk en verloor het in totaal 5 keer. Op de 19e speeldag – de laatste speeldag zonder De Bruyne in de selectie – stond City zelfs even op de 4e plaats in de stand.

Zonder De Bruyne in de andere competities
Door maanden afwezig te zijn miste De Bruyne ook heel wat andere competities. Pas na strafschoppen won City de Europese Super Cup tegen Sevilla. De Engelsen wonnen dan weer de Wereldbeker voor Clubs door simpel te winnen van het Japanase Urawa Reds (0-3) en het Braziliaanse Fluminese (4-0).

Zonder KDB liet City zich vangen in de EFL Cup in de eerste ronde door Newcastle United (1-0). In de Champions League won City al zijn groepswedstrijden tegen Rode Ster, Leipzig en BSC Young Boys. 

De FA Cup begon dit seizoen pas na de return van De Bruyne. In de 5-0 tegen Huddersfield tekende De Bruyne begin januari voor een assist bij zijn return op de Engelse velden. Als invaller bediende hij in het slot van de partij Jérémy Doku.

Toen De Bruyne zijn rentree maakte in de FA Cup voor City had hij 5 maanden aan de kant gestaan, maar meteen bij zijn rentree toonde hij zich. "Ik ben ontzettend blij dat ik hem terug heb, omdat Kevin je helpt om wedstrijden te winnen. Ik ben er vrij zeker van dat Kevin gevoeld heeft hoe erg de fans van hem houden. Onze mensen zijn verliefd op hem, dat wederzijdse respect is voor altijd", reageerde Guardiola na de partij.

Slechts 21 minuten nodig om kroon weer op te eisen
Op 7 januari van dit jaar keerde De Bruyne terug in de FA Cup met een assist. 6 dagen later was het tijd voor zijn comeback in de Premier League. Die was nog een pak indrukwekkender. Bij een 2-1 achterstand tegen Newcastle bracht Guardiola De Bruyne tussen de lijnen op 21 minuten van het einde.

Of we mogen spreken van een gouden wissel? Wees daar maar zeker van. 4 minuten na zijn invalbeurt schoof De Bruyne de bal van net buiten de 16 perfect in het hoekje. De goal was fraai, maar nog niet het hoogtepunt van de partij. In de 91e minuut had de Koning van City nog een huzarenstukje in huis. Vanuit stilstand op het midden van de helft van de tegenstander zwiepte hij de bal heerlijk in de 16. Oscar Bobb bedankte en bezorgde City een 2-3 overwinning.

Geen 'roestige' De Bruyne
Na de match schreeuwde een afgetrainde De Bruyne inclusief nieuwe haarsnit het uit. Hij reageerde nog met: "Het was heel gek, ik heb dit zo gemist weet je. Het is wat het is, ik had een grote blessure en had de tijd nodig om te herstellen. Ik heb mezelf vermaakt en erg hard gewerkt." De mooiste woorden kwamen misschien nog wel van de manager van de tegenstander. "Ik hoopte dat De Bruyne nog een beetje 'roestig' was, maar helaas", haalde Eddie How al grappend zijn schouders op. "We kennen zijn kwaliteiten en hij toonde ze", klonk het nog.

Sinds zijn rentree toont De Bruyne inderdaad zijn kwaliteiten. In elke competitiematch was hij sindsdien immers goed voor een assist. Naast Newcastle hielp De Bruyne City in de Premier League ook mee aan zeges tegen Burnley (3-1), Brentford (1-3) en Everton (2-0).

Met al die cruciale ballen schreef De Bruyne ondertussen ook nog een stukje Premier League-geschiedenis. Hij staat nu op plaats 3 in de rankschikking van meeste assists aller tijden in de Premier League. De Rode Duivel gaf ondertussen 106 assists in de Premier League. Dat deed hij in 247 optredens. Enkel Ryan Giggs (162) een Cesc Fabregas doen beter. Giggs speelde 632 duels in de Premier League voor Manchester United, Fabregas 350 duels (Arsenal/Chelsea).

Treble bis?
Het mag duidelijk zijn, De Bruyne is eigenlijk de beste wintertransfer die Guardiola zich kon wensen. In de jacht op het kampioenschap, de Champions League en de FA Cup beschikt de Spanjaard wederom over iemand die een match vanuit het niets kan openbreken en beslissen.

En niet onbelangrijk, als echte leider is De Bruyne op het veld het perfecte verlengstuk van Guardiola. Ondertussen staat Manchester City weer 2e in de Premier League op 2 punten van Liverpool met een match minder gespeeld. Het staat ook op een zucht van de laatste 8 in de Champions League. Als de Bruyne fit blijft, verwachten we dit seizoen nog veel gevloek uit Liverpool, Londen, Müchen en Madrid. Guardiola en Domenico Tedesco lachen ondertussen in hun vuistje. Welkom terug, Kevin! 

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.