KAA Gent tegen Maccabi Haifa met ex-Buffalo-kampioenen en Gouden Schoen

KAA Gent tegen Maccabi Haifa met ex-Buffalo-kampioenen en Gouden Schoen

13 februari - 17:01 Laatste update: 14 februari - 20:41
8

KAA Gent staat voor donderdagavond voor de eerste ontmoeting in het tweeluik met het Israëlische Maccabi Haifa in de tussenronde van de Conference League. Maccabi Haifa staat op dit moment aan kop in de Israëlische Ligat Ha’Al. VoetbalPrimeur.be laat je kennis maken met opponent Maccabi Haifa.

Met Maccabi Haifa heeft Gent opnieuw een opponent vanuit Israël. Voor de Buffalo's betekent dit opnieuw een confrontatie met een ploeg die zich in een conflict bevindt - eerder waren er al twee duels in de groepsfase tegen grote rivaal Maccabi Tel Aviv. Door het conflict in Israël wordt de match gespeeld in de Bozsik Arena in Boedapest Hongarije.

Maccabi Haïfa in het kort
Volledige naam: Maccabi Haïfa Football Club
Stadion: Sammy Ofer Stadium, capaciteit: 30.870 plaatsen
Vorig seizoen: Eerste plaats in de Israëlische Premier League
Hoofdtrainer: Messay Dego
Aantal kampioenschappen in eigen land: 15 keer

Maccabi Haifa in Europa
Het lukte Maccabi Haifa niet om zich te plaatsen voor de Champions League, hierdoor begon het Europese avontuur van Maccabi Haifa in de Europa League. In de groepsfase mocht Maccabi Haifa het opnemen tegen het Spaanse Villarreal, het Franse Stade Rennes en het Griekse Panathinaikos.

Villarreal werd eerste, Stade Rennes tweede en uiteindelijk wist Maccabi Haifa via de laatste speeldag de derde plaats te bemachtigen ten koste van Panathinaikos. Na zes gespeelde matchen behaalden de Israëliërs vijf punten. Om zich te plaatsen voor de achtste finale van de Conference League zullen ze zich langs Gent moeten knokken.

Tijdens de groepsfase van de Europa League was het conflict in Israël ook al gaande. Hierdoor mocht Maccabi Haifa de thuismatchen niet in Israël spelen. Maccabi Haifa speelde de thuismatchen van de groepsfasen in de AEK Arena in Griekenland en de Puskas Arena in Hongarije.

Het Israëlische voetbal en Maccabi Haifa
Maccabi Haifa is een van de grootste clubs uit het Israëlische voetbal. De grote rivaal, Maccabi Tel Aviv, was in de groepsfase van de Conference League nog een opponent van Gent. De Buffalo’s hadden het zwaar tegen Maccabi Tel Aviv en verloren op de laatste speeldag met 3-1. Eerder werd er in de KAA Gent Arena wel gewonnen, destijds werd het 2-0 voor Gent.

Maccabi Haifa heeft een rijke geschiedenis in Israël met het nodige succes. De club wist al vijftien keer landskampioen te worden. Naast het landskampioenschap wist Maccabi Haifa ook zesmaal de Israëlische beker te veroveren. Tot slot werd de Israëlische Supercup viermaal in de wacht gesleept. Maccabi Haifa wist Europees gezien nog geen beker te bemachtigen.

De coach en de tactieken van Maccabi Haifa
Messay Dego is de hoofdtrainer van Maccabi Haifa. Dego heeft ervoor gezorgd dat Maccabi Haifa Europees heeft overwinterd en dat Maccabi Haifa bovenaan de Ligat Ha’Al staat. Dego wisselt vaak tussen een 5-3-2 opstelling en een 3-4-3 opstelling bij Maccabi Haifa.

Dego begon zijn loopbaan als hoofdtrainer bij Maccabi Haïfa in de jeugdacademie, waar Dego zijn passie voor training en ontwikkeling toonde. Zijn succes als hoofdtrainer in de jeugd en later als hoofdtrainer van de U21-ploeg opende de deuren naar de rol van hoofdtrainer van het eerste team. Zijn opmars binnen Maccabi Haifa, van jeugdtrainer tot het leiden van het A-team, bewijst dat er vertrouwen is in zijn kunnen. 

Gouden Schoen-winnaar en ex-Buffalo-kampioenen spelen bij Maccabi Haifa
Het bekendste gezicht in de selectie van Maccabi Haifa is Lior Refaelov. De 37-jarige aanvallende middenvelder speelde jaren in de Jupiler Pro League en wist tweemaal landskampioen te worden met Club Brugge.

Refaelov speelde in totaal 234 matchen voor Club Brugge, 112 voor Royal Antwerp FC en 91 voor RSC Anderlecht. Over 2020 won Refaelov ook nog de Gouden Schoen, destijds stond Refaelov onder contract bij The Great Old. Refaelov is al op leeftijd, maar blijft een speler om in de gaten te houden voor Gent. De kans is groot dat Refaelov start, dit seizoen stond Refaelov 76% van de matchen aan de aftrap bij Maccabi Haifa.

Naast Refaelov staan ook Rami Gershon en Kenny Saief onder contract bij Maccabi Haifa. De centrale verdediger Gershon en de linksbuiten Saief hebben beiden een verleden als Buffalo. In het seizoen 2014/2015 werden Saief en Gershon kampioen van België met Gent.

De aanwezigheid van Gershon en Saief voegt een extra dimensie toe aan de ontmoeting tussen Gent en Maccabi Haifa en zal ongetwijfeld herinneringen oproepen aan hun tijd bij de Buffalo's. De kans is echter klein dat Gershon gaat starten tegen Gent, bij Maccabi Haifa mocht Gershon dit seizoen slechts 10% van de keren starten in de basis elf.

Saief en speelde naast zijn 113 matchen voor Gent ook 34 matchen voor RSC Anderlecht. De kans is groot dat Saief het op gaat nemen tegen zijn vorige werkgever. Bij Maccabi Haifa staat Saief gemiddeld 71% in het basiselftal.

Behalve Refaelov, Gherson en Saief maakt ook Abdoulaye Seck onderdeel uit van de selectie van Maccabi Haifa. Seck heeft een verleden bij Royal Antwerp FC. De centrale verdediger stond tussen de zomer van 2018 en de zomer van 2022 onder contract bij The Great Old. De kans is aanwezig dat Seck ook zal aantreden tegen Gent, de verdediger staat 62% van de matchen in de basis.  

Conclusie voor tweeluik van Gent tegen Maccabi Haifa
Het wordt geen gemakkelijke opgave voor Gent om de koploper van de Israëlische competitie aan de kant te zetten. Waar Gent momenteel een serieuze vormdip ervaart, staat Maccabi Haifa aan kop in de Israëlische competitie. Beide teams zullen erop gebrand zijn om door te stoten, al lijkt het moraal van Maccabi Haifa op dit moment stukken beter.

De matchen vinden plaats op 15 februari en 22 februari. De winnaars van deze ronde zullen toetreden tot de achtste finales van de Conference League, waar Club Brugge zich al voor plaatste door groepswinnaar te worden.