Union tegen Eintracht Frankfurt, met wereldbekerwinnaar en ex-Antwerp-talent

Union tegen Eintracht Frankfurt, met wereldbekerwinnaar en ex-Antwerp-talent

14 februari - 09:00 Laatste update: 16:50

Union SG staat voor een uitdagende ontmoeting met het Duitse Eintracht Frankfurt. Aankomende donderdag is de eerste match van het tweeluik van de tussenronde van de Conference League. Voor de koploper van de Jupiler Pro League betekent dit opnieuw een confrontatie met een sterke tegenstander, in dit geval een team dat een prominente rol speelt in de Bundesliga. VoetbalPrimeur.be geeft een inkijkje in de tegenstander van Union.

Eintracht Frankfurt in het kort
Volledige naam: Eintracht Frankfurt e.V.
Stadion: Deutsche Bank Park, capaciteit: 51.500 plaatsen
Vorig seizoen: zevende plaats in de Bundesliga
Hoofdtrainer: Dino Topmöller
Aantal kampioenschappen in eigen land: 1 keer (1959-1960)

Frankfurt in de groepsfase van de Conference League
Eintracht Frankfurt eindigde vorig seizoen op een zevende plaats in de Bundesliga. Deze prestatie verzekerde hen van een plaats in de groepsfase van de Conference League, na een kwalificatieronde tegen Levski Sofia. De Duitsers verzekerden hun plekje in de groepsfase na 2-0 overwinning in eigen huis. Eerder had het 1-1 gespeeld op het veld van Levski.

In de groepsfase van de Conference League mocht Eintracht Frankfurt het gaan opnemen tegen het Griekse PAOK Saloniki, het Schotse Aberdeen en HJK Helsinki uit Finland. Eintracht Frankfurt werd tweede in de groepsfase met negen punten na zes gespeelde matchen. PAOK Saloniki veroverde de eerste plaats met zestien punten en Aberdeen werd derde met zes punten. HJK kon er niet aan te pas komen en werd vierde met slechts twee punten na zes gespeelde matchen.

Doordat Eintracht Frankfurt op de tweede plaats eindigde in de groepsfase van de Conference League wacht er eerst nog het tweeluik met Union SG. De koploper van de Jupiler Pro League en Eintracht Frankfurt gaan uitmaken wie er doorstoot naar de achtste finales van de Conference League.

Eintracht Frankfurt in Duitsland en Europa
Eintracht Frankfurt heeft een rijke geschiedenis in Duitsland. Eintracht Frankfurt werd slechts één keer kampioen van Duitsland, toch heeft de ploeg door de jaren heen consistent gepresteerd in de Bundesliga. Naast het kampioenschap heeft Eintracht Frankfurt vijf keer de Duitse beker gewonnen. Eintracht Frankfurt staat ook bekend om de stevige aanhang. 

In 2022 bereikte Frankfurt een hoogtepunt door de Europa League-finale te winnen van Sevilla na een zinderende strafschoppenreeks. Deze overwinning bracht niet alleen vreugde in het Deutsche Bank Park, maar plaatste ook Frankfurt opnieuw in de schijnwerpers van Europees succes. Eintracht Frankfurt wist in het seizoen 79/80 eerder Europees succes te behalen door de UEFA-cup te veroveren.

De hoofdtrainer van Eintracht Frankfurt 
Dino Toppmöller is de hoofdtrainer van Eintracht Frankfurt. Dit is direct een oude bekende van de Belgische velden. Eerder was Toppmöller actief als hoofdtrainer van Virton. Als hoofdtrainer heeft Toppmöller zijn stempel gedrukt op de koers van Eintracht Frankfurt. Toppmöller kwam afgelopen zomer naar Frankfurt. De Duitser was eerder aan het werk als assistent van Julian Nagelsmann bij Bundesliga-gigant Bayern München.

Toppmöller staat bekend om zijn flexibele benadering van tactiek, waarbij de hoofdtrainer vaak de formatie aanpast aan de specifieke tegenstander. Hoewel zijn gebruikelijke voorkeur uitgaat naar een 3-4-3 opstelling, heeft Toppmöller ook bewezen te kunnen schakelen naar andere systemen, zoals eerder dit seizoen in de verrassende 4-4-2 formatie tijdens de spectaculaire zege tegen Bayern München (5-1).

In die gedenkwaardige wedstrijd tegen Bayern München onthulde Toppmöller zijn tactische vindingrijkheid door te kiezen voor een 4-4-2 opstelling, die naar alle waarschijnlijkheid ook gedeeltelijk zal worden gebruikt in delen van de aanstaande wedstrijd tegen Union. Centraal op het middenveld zullen dan de ervaren Mario Götze en de opkomende talentvolle Hugo Larsson opereren, verantwoordelijk voor het dirigeren van de aanval en het aanvoeren van de opbouw vanuit het midden.

De recente vorm van Eintracht Frankfurt
Eintracht Frankfurt staat op dit moment op de zesde plaats in de Bundesliga. Frankfurt heeft dit Bundesliga seizoen moeite om consistentie te tonen. Er werd tot nu toe acht keer gewonnen, acht keer gelijkgespeeld en vijfmaal verloren. Het gat met RB Leipzig, de nummer vijf bedraagt vijf punten. Het verschil met de nummer zeven SC Freiburg is vier punten.

Het gebrek aan stabiele prestaties heeft de ambities van de club getemperd en heeft geleid tot een wisselend gevoel bij fans en analisten. Hoewel ze af en toe in staat zijn om topprestaties te leveren, hebben ze moeite om die vorm vast te houden en constante resultaten neer te zetten in de Bundesliga, maar ook in Europa.

Scorende spits en wereldbekerwinnaar
Voor Union zijn er enkele spelers van Eintracht Frankfurt die extra aandacht verdienen. Omar Armoush, de Egyptische aanvaller, wist dit seizoen al dertien keer het net te vinden in 26 gespeelde matchen. Naast Armoush heeft Eintracht Frankfurt met Mario Götze een ervaren middenvelder in haar rangen lopen. De middenvelder won in 2014 de wereldbeker met Duitsland nadat hij het winnende doelpunt in de verlengingen binnenschoot.

Bekende gezichten bij Eintracht Frankfurt
William Pacho en Aurelio Buta hebben hun voetbalreis voortgezet naar de Duitse club na hun tijd bij Royal Antwerp FC. Pacho, de verdediger uit Ecuador, maakte afgelopen zomer voor negen miljoen euro de overstap naar Eintracht Frankfurt na zijn periode bij Antwerp. De kans is groot dat Pacho ook aan de aftrap verschijnt in de Conference League, in 67% van de Conference League-matchen van Frankfurt startte Pacho in de basis dit seizoen.

Een seizoen eerder trok Buta al naar de Duitse club. De Portugese rechtsback, heeft ook de overstap gemaakt van Antwerp naar Eintracht Frankfurt. De verdediger trok transfervrij naar de Eintracht Frankfurt. De kans dat Union het ook tegen Buta gaat opnemen is een stuk kleiner. De rechtervleugelverdediger stond slechts in 17% van de Conference League-matchen in de basis bij Eintracht Frankfurt.

Conclusie voor tweeluik tussen Union en Eintracht Frankfurt
De consistentie die dit seizoen bij Eintracht Frankfurt ontbreekt heeft Union wel. De koploper van de Jupiler Pro League heeft zich tot nu toe het gehele seizoen zeer degelijk getoond en zal vastberaden zijn om dit ook tegen Eintracht Frankfurt te doen. Wanneer Eintracht Frankfurt toch weet te pieken, dan kan het een erg zware opgave worden voor de formatie van hoofdtrainer Alexander Blessin.