UEFA-Ranking: België in niemandsland, oogje houden op Fenerbahçe en Galatasaray

UEFA-Ranking: België in niemandsland, oogje houden op Fenerbahçe en Galatasaray

13 februari - 10:30 Laatste update: 21:39
39

Er staat weer een nieuwe week Champions League, Europa League en Conference League op het programma. Wat is de huidige stand van de UEFA-Ranking voor België? Club Brugge, KAA Gent en Union SG kunnen ons nog de nodige punten opleveren via de Conference League. VoetbalPrimeur.be praat je bij over de huidige stand van zaken en de landen/ploegen die we in de gaten moeten houden.

Er staat weer een nieuwe week Champions League, Europa League en Conference League op het programma. Wat is de huidige stand van de UEFA-Ranking voor België? Club Brugge, KAA Gent en Union SG kunnen ons nog de nodige punten opleveren. VoetbalPrimeur.be praat je bij over de huidige stand van zaken en de landen/ploegen die we in de gaten moeten houden.

België heeft tot nu toe uitstekende zakengedaan in dit Europese seizoen. Helaas hebben we Europees gezien wel al afscheid moeten nemen van Royal Antwerp FC en KRC Genk. Antwerp werd vierde in de Champions League groepsfase en Genk werd derde in de groepsfase van de Conference League.

België staat op de 8e plaats in de UEFA-Ranking en wist al een totaal van 11.600 punten te behalen op de UEFA-Ranking. Dat is meer dan nummer 7 Portugal (7.833), nummer 6 Nederland (8.600) en nummer 5 Frankrijk (11.583) tot nu toe behaalden dit seizoen. Club Brugge wist tot nu toe de meeste punten bij elkaar te voetballen voor ons land.

Totaal aantal punten voor Belgie tot nu toe in seizoen 23/24

01.  Club Brugge                   17.5 punten
02.  KAA Gent                       15 punten
03.  KRC Genk                       9.5 punten
04.  Royal Antwerp FC            8 punten
05.  Union SG                        8 punten

Het gemiddelde van de Belgische resultaten is 11.600 punten in de UEFA-Ranking. Club Brugge, KAA Gent en Union SG zijn nog actief in de Conference League. Doordat Gent tweede werd in de groepsfase en Union derde in de groepsfase van de Europa League, moeten de beide clubs eerst nog een tussenronde in de Conference League door zien te komen.

Union doet dit in een tweeluik met het Duitse Eintracht Frankfurt en Gent neemt het op tegen het Israëlische Maccabi Haifa. Voor beide ploegen begint dit tweeluik aankomende donderdag. Wanneer duidelijk is welke teams zich via de tussenronde heeft geplaatst, dan komt Club Brugge ook opnieuw in actie in de Conference League.

Europese concurrentie voor België
Door het Europese afscheid van Antwerp en Genk heeft België met Club Brugge, KAA Gent en Union nog drie ploegen in de Europese race. Wanneer we naar de concurrentie kijken, dan zien we dat onze eerste achtervolger Turkije met Fenerbahçe en Galatasaray nog twee teams in Europa heeft. Na Turkije komt Schotland op de 10e plaats in de UEFA-Ranking. Bij de Schotten doet alleen het Rangers van hoofdtrainer Philippe Clement nog mee in Europa.

Fenerbahçe werd eerste in de groepsfase van de Conference League, hierdoor hoeft de club net als Club Brugge, niet deel te nemen aan de tussenronde. Galatasaray werd derde in de Champions League groepsfase, hierdoor speelt Galatasaray een tussenronde voor de Europa League tegen het Tsjechische Sparta Praag. Rangers werd eerste in de groepsfase van de Conference League, de ploeg van Clement mag hierdoor ook de tussenronde overslaan.

Wanneer we in Europa omhoogkijken
Wanneer we omhoogkijken in de UEFA-Ranking dan komen we als eerst Portugal tegen. De Portugezen hebben nog vier teams actief in Europa met FC Porto, Sporting Braga, Sporting Portugal en Benfica. Na Portugal komt Nederland, onze noorderburen hebben met PSV, Feyenoord en Ajax nog drie teams actief in Europa.

FC Porto werd tweede in de Champions League-groep van Antwerp en is daarmee door in de Champions League. Braga neemt het in de tussenronde van de Europa League op tegen Qarabag en Sporting Portugal staat in de tussenronde van de Europa League tegenover Young Boys. Benfica strijdt ook in de Europa League, de koploper van Portugal neemt het in de tussenronde op tegen het Franse Toulouse.  

Bij onze noorderburen is PSV door in de Champions League. PSV staat met Rode Duivel Johan Bakayoko in de achtste finale tegenover Borussia Dortmund. Ajax mag zich via de tussenronde van de Conference League proberen te plaatsen tegen Bodø/Glimt, dat Club Brugge eerder tegenkwam in de groepsfase. Feyenoord neemt het in de tussenronde van de Europa League op tegen het AS Roma van Romelu Lukaku.

België in niemandsland
Wanneer we de huidige stand in de UEFA-Ranking van België bekijken, dan zien we dat er een aardig gat is ontstaan tussen ons met onze achtervolgers en met de landen die we willen inhalen. Enerzijds comfortabel, het zal even duren voordat achtervolgers echt in de nek komen hijgen, anderzijds is het nog een aardige klim om aan te haken bij Portugal.

Stand:                         punten 23/24                punten totaal
05. Frankrijk                11.583                              62.164
06. Nederland               8.600                               59.900
07. Portugal                  7.833                               53.149
08. België                    11.600                              46.000
09. Turkije                   10.500                              37.100
10. Schotland                6.200                              35.850