Union is honderd procent Union: 'Alle banden met Brighton zijn doorgeknipt'

Union is honderd procent Union: 'Alle banden met Brighton zijn doorgeknipt'

10 februari - 10:43
9

Voor de derde keer op drie jaar tijd dingt Union Saint-Gilloise straks mee naar de Belgische landstitel. De huidige koploper uit de Jupiler Pro League schaatst zo een ongelooflijk parcours, sinds haar promotie in 2021. Toen was de steun van Brighton & Hove Albion van doorslaggevend belang. Inmiddels is van inbreng vanuit de Engelse kuststad nauwelijks tot geen sprake meer.

Toen Club Brugge in de Play-Offs van 2022 alsnog voorbij een kranig Union geraakte, moest er voorzitter Bart Verhaeghe iets van het hart op het titelfeest. "Eigenlijk wonnen we niet van Union, maar van Brighton", klonk het toen. In het Dudenpark reageerde men destijds verontwaardigd op die uitspraak, al viel niet te ontkennen dat de Premier-League-club er een stevige vinger in de pap had, denk maar aan het bestuur van de club of de data waarvan de scouting gebruik mocht maken.

Intussen heeft Union die banden met Brighton quasi helemaal doorgeknipt, schrijft Het Laatste NieuwsOud-voorzitter Tony Bloom werd in de zomer van 2023 al opgevolgd door Alex Muzio. Momenteel valt van Bloom zelfs geen spoor meer terug te vinden in het organigram van Union, ook niet bij de aandeelhouders. Straffer nog: alle artikels op de website van Union die naar Bloom verwezen, zijn offline gehaald.

Geen onderlinge transfers of data meer
Dat hebben de Brusselaars niet zomaar gedaan. Aan het begin van dit seizoen had de UEFA namelijk een onderzoek opgestart, omdat zowel Brighton als Union zich gekwalificeerd hadden voor de groepsfase van de Europa League. Het reglement schrijft voor dat bestuurders geen rol mogen hebben in verschillende clubs uit dezelfde Europese competitie. Daarop besloot Union om alle lijnen naar Bloom en Brighton te verwijderen.

Zo hebben beide clubs ook beslist om minstens tot september 2024 geen onderlinge spelersovereenkomsten meer te sluiten. Brighton zal dus geen spelers meer verhuren aan Union, noch uitblinkers uit Brussel overnemen, zoals het in het verleden regelmatig deed: Deniz Undav, Simon Adingra, Kaoru Mitoma ... Tot slot heeft Union ook een eigen algoritme geschreven op het vlak van dataverzameling. Op die manier hoeft het geen beroep meer te doen op de gegevens van Brighton.