Opvolger Hoefkens gezocht: enkele Belgische kandidaten, of Wilmots als wit konijn?

Opvolger Hoefkens gezocht: enkele Belgische kandidaten, of Wilmots als wit konijn?

31-12-2023 11:00 Laatste update: 13:42
45

Standard Luik duikt 2024 in zonder hoofdtrainer. Op de laatste dag van 2023 heeft het bestuur besloten om Carl Hoefkens aan de deur te zetten. Die slikt zijn tweede 'kerstontslag' in twee jaar tijd, ten gevolge van de matige resultaten van de Luikenaars. Wie kan zijn opvolger worden? VoetbalPrimeur.be ziet acht kandidaten in haar glazen bol.

Karim Belhocine
Sinds zijn ontslag bij KV Kortrijk zit hij nu bijna anderhalf jaar zonder club. Stilaan tijd om er weer in te rollen, zou je denken. Bij Standard? Dankzij zijn ervaring bij RSC Anderlecht kent Belhocine het klappen van de zweep bij een topclub. Bovendien heeft hij het nadien in dienst van Sporting Charleroi best behoorlijk gedaan. Nadien bleek de keuze voor KVK de verkeerde.

Vincent Bordot
Waarschijnlijk een naam die niet onmiddellijk een belletje doet rinkelen. De 48-jarige Fransman coachte nog nooit op het hoogste niveau, maar stond tussen 2019 en 2021 aan het roer bij Red Star FC. Laat die kleinere club uit Parijs nu net in de portefeuille van ... 777 Partners zitten. Over veel ervaring beschikt Bordot niet, maar het verleden toonde al aan dat de Amerikaanse eigenaarsgroep graag intern schuift met pionnetjes. 

Jonas De Roeck
Elke Belgische club die op zoek gaat naar een verse trainer, zal ongetwijfeld bij De Roeck uitkomen. Bij KVC Westerlo leverde de Antwerpenaar prima werk af, totdat het dit seizoen verkeerd afliep vanwege een povere start. Tot op de laatste dag bleef de spelersgroep haar steun uitspreken, wat zijn kwaliteiten onderstreept. Ook voor De Roeck geldt dat hij al enige ervaring heeft aan de Belgische top, na jaren als assistent bij Anderlecht.

Didier Digard
Omdat men in Luik graag naar het zuiden tuurt, nog een tweede Franse naam in dit lijstje. In tegenstelling tot Bordot klinkt de naam van Digard wél bekend in de oren, zij het voornamelijk op basis van zijn spelerscarrière. OGC Nice, Real Betis, Middlesbrough ... Die bagage komt ook als trainer van pas. Bij Nice kreeg hij in de terugronde van vorig seizoen zijn kans. Dat verliep lang niet onaardig. Een vervolg in Luik, dan maar?

Guillaume Gillet
Op zich ook een aantrekkelijk profiel, als jonge Belgische wolf met een stevig gevulde prijzenkast als speler. Bovendien is Gillet geboren in Luik. Niettemin vallen er enkele bezwaren te maken, in de eerste plaats vanwege zijn rijkelijke verleden bij aartsrivaal Anderlecht. Daarnaast trainde Gillet ook nog nooit een profclub, enkel de beloften van paars-wit. Is het dan wel het juiste moment om in te stappen bij een Standard dat snakt naar betere resultaten? 

Andriy Shevchenko
Opnieuw bewandelen we het pad van 777 Partners. Bij Genoa FC kreeg de gewezen Oekraïnse scherpschutter én bondscoach zijn kans. Dat draaide uit op een fiasco: in elf wedstrijden tussen november 2021 en januari 2022 boekte Sheva slechts één overwinning. Nochtans had hij de nationale ploeg van zijn vaderland wel naar het EK geloodst. Zijn aanstelling zou alvast passen in de stijl van het huis, aangezien Standard in het verleden vaker ronkende namen naar Sclessin lokte.

Bernd Thijs
Zoals bij elke club kan ook Standard simpelweg intern te rade gaan. Met Thijs beschikte Hoefkens over een rechterhand die veel aanzien geniet. De oud-middenvelder is overigens pas recent neergestreken in Luik, als opvolger van de misplaatste Yaya Touré. Als assistent van Hein Vanhaezebrouck deed Thijs zonder twijfel de nodige tactische kennis op. Na zo'n negen jaar in de schaduw is het eens tijd om voor het eerst als T1 aan de slag te gaan, nee?

Marc Wilmots
Afsluiten doen we met een oud-bondscoach. Zijn passage bij de Rode Duivels lijkt Wilmots stevig verbrand te hebben, al vergeet men misschien wel te gemakkelijk welke verwezenlijkingen hij daar behaald heeft. De criticasters kunnen echter verwijzen naar de jaren sinds zijn ontslag. Ook bij Ivoorkust, Iran en Raja Casablanca viel het doek immers snel. Toch past de passie van Wilmots als gegoten bij Standard. Voor beide partijen zou de komst van de ex-Rouche een uitgelezen kans zijn om zich te herlanceren.