Dost (ex-Club) blikt terug op ineenstorting: Ik kon geen zuurstof meer opnemen

Dost (ex-Club) blikt terug op ineenstorting: "Ik kon geen zuurstof meer opnemen"

30-12-2023 10:43

Bas Dost heeft in een openhartig interview met het Algemeen Dagblad voor het eerst uitgebreid teruggeblikt op zijn ineenstorten tijdens AZ - NEC van 29 oktober. De ex-spits van Club Brugge geeft aan nooit bang te zijn geweest, maar raakte wel in paniek toen toen hij aan zijn vrouw en kind dacht. Ook geeft hij aan terug te willen keren op het veld. 

Pas nadat Dost een schok met de aed (automatische externe defibrillator) kreeg, begon langzaam op hem in te dalen wat zich even daarvoor had voltrokken op het veld in Alkmaar. "Ik was heel moe, had alles gegeven en liep terug na een mislukte aanval", vertelt hij aan het AD. "Ik was helemaal op en kon geen zuurstof meer opnemen, een gevoel dat ik nooit eerder heb gehad. Het enige wat ik nog kon, was even gaan zitten en accepteren dat het niet meer ging. Ik heb mijn hand nog opgestoken richting de zijkant en vervolgens zakte ik weg."

Voetbalminnend Nederland keek vol paniek toe, maar Dost had eenzelfde gevoel niet. Sterker nog: zijn terugkeer na de drie reanimatiepogingen voelde juist heel fijn. "Een heerlijk gevoel, vergelijkbaar met de geboorte van je kinderen. Als ik dit niet had meegemaakt, zou ik nu zeggen: wat is dat voor zweverig gedoe? Maar dat is echt zoals ik het heb ervaren. Complete rust. Een soort ontwaken nadat je heel lekker hebt geslapen. En daar dan de overtreffende trap van." Niet lang daarna volgde de chaos. Alles en iedereen bekommerde zich om hem. Ook scandeerde het AZ-publiek zijn naam. "Ik dacht heel even: waar slaat dat op? We speelden immers bij AZ. Maar ik wist al vrij snel wat er aan de hand was."

Vanuit het ziekenhuis had hij vervolgens voor het eerst contact met zijn vrouw, die even voor het heftige moment de tv had uitgezet. Daardoor had ook zoontje Sep (5) niets gezien. Aanvankelijk vreesde Dost daar wel voor. "Ik dacht: mijn familie en mijn gezin moeten nú weten dat het goed met me gaat. Zij moeten vreselijke minuten hebben gehad. Ik wilde daarom opstaan, maar ze hielden me tegen. Hadden ze volledig gelijk in, natuurlijk. Het laatste wat je wilt, is dat het weer misgaat. Ook lopend het veld afgaan werd me afgeraden."

Terugkomen
De oud-spits van onder meer Club Brugge, VfL Wolfsburg en Sporting Portugal, die enorm genoten heeft van alle steunbetuigingen, hoopt ooit weer op het veld te staan. "Het is mijn doel om terug te komen. Dat is wat ik sterk voel. Het moment dat ik weer in een stadion sta, lijkt me uniek. Maar stel dat ik een terugval krijg en het wordt me afgeraden om op niveau te spelen, dan zou ik daar vrede mee hebben. Ik zou een manier moeten vinden om daarmee te dealen, maar het zij zo. Ik besef dat het ook níét kan. Met die icd heb ik nu een hulpmiddel dat hopelijk nooit afgaat. Ik heb daar totaal geen angst voor."