Penaltyfase Onana tegen City: “Nemen beslissingen met kristallen bol”

29-12-2023 18:44
2

Rode Duivel, Amadou Onana, is niet tevreden na de nederlaag die Everton leed tegen Manchester City. De Toffees gingen rusten met een 1-0 voorsprong. Na de rust moesten ze toch het hoofd buigen. Onana reageert op de penalty die ze slikten.

"Ze nemen beslissingen met een kristallen bol", klinkt het bij de coach van Onana, geciteerd door L’Avenir. Tegen Manchester City was het moeilijk om hem iets te verwijten. In de 64e minuut blokte de speler de bal met Nathan Aké in het strafschopgebied, waarbij de bal ongelukkig zijn hand raakte die voor zijn gezicht was. De scheidsrechter oordeelde dat het genoeg was voor een penalty. Eerst wees hij naar de hoekschopvlag, maar veranderde op advies van zijn assistent zijn beslissing.

Deze beslissing zorgde voor grote beroering. Everton-coach Sean Dyche reageerde met ongeloof: "Is dat een penalty? Ik heb geen idee! Een paar maanden geleden hadden we een Zoom-gesprek over handballen. Alle coaches zeiden dat het een grap was en dat we niet begrepen waarom er strafschoppen werden gegeven."

De algemene frustratie heerst, met de nadruk op de regels die stellen dat strafschoppen moeten worden gegeven. Maar de grens tussen opzettelijke handsballen en onbedoelde aanrakingen blijft vaag. "Was de handsbal opzettelijk? Natuurlijk niet! De hoofdscheidsrechter ondersteunde zijn beslissing met VAR, maar het debat blijft voortduren."