VP's Elf, de rechtsbuiten: drie Belgen, twee dodelijke Deense linkers en Paintsil

VP's Elf, de rechtsbuiten: drie Belgen, twee dodelijke Deense linkers en Paintsil

28-12-2023 09:00 Laatste update: 29-12-2023 11:30
16

Met Anderlecht-Cercle Brugge is ook het allerlaatste duel uit de Jupiler Pro League van 2023 afgewerkt. Aangezien de competitie nu exact halverwege is, met twintig speeldagen op een totaal van veertig, gaat VoetbalPrimeur.be in deze kerstperiode op zoek naar de grootste uitblinkers van de voorbije eerste seizoenshelft. In deze zevende aflevering: de jacht op een rechtsbuiten.

Alessio Castro-Montes (Union Saint-Gilloise)
Auteur van een merkwaardige transfer. Eigenlijk voelde Castro-Montes, die vooral van de Bundesliga droomde, niet zo gek veel voor een overstap naar het Dudenpark. Die argwaan verdween meteen. In het energieke voetbal van Alexander Blessin voelt onze landgenoot zich als een vis in het water. Spartelen doet hij evenwel zelden: Castro-Montes stormt van achter naar voren en weer terug, daarbij zelden de controle over de bal verliezend. Opnieuw straf werk van de sportieve cel in Sint-Gillis.

Anders Dreyer (RSC Anderlecht)
Tijdens de moeizame start van het seizoen vielen de fans hem op de nek, maar intussen is Dreyer de eerste naam op het blad geworden. Dankzij zijn geweldige linker is de Deen zelfs opgeklommen tot in de top-drie van de schuttersstand. Tegen OH Leuven zorgde hij voor een knalprestatie: een hattrick van buiten de zestien meter, zelden vertoond op de Europese velden. Het Lotto Park heeft nu ook begrepen dat Dreyer een heleboel vuile meters maalt om de tegenstander onder druk te zetten.

Joseph Paintsil (KRC Genk)
Ook deze man schoot traagjes uit de startblokken, wat gezien zijn rappe benen een contradictio in terminis lijkt. Geleidelijk aan heeft Paintsil zijn waarde voor Genk toch weer bewezen. Ondanks een flink aantal gemiste mogelijkheden staat zijn teller toch weer op tien statistieken in deze JPL. Mocht de Ghanees nog leren om zijn frustratie beter de baas te kunnen, dan staat niets een overstap naar een topcompetitie nog in de weg.

Andreas Skov Olsen (Club Brugge)
Soms zeggen cijfers alles. Zeventien doelpunten en vijf assists, daarmee help je jouw ploeg een aardig eindje op pad, niet? Hoewel het beproefde recept inmiddels alombekend is, slagen tegenstanders er maar niet in om hem af te stoppen. Naast het ‘naar binnen komen en de verste hoek viseren’ kan Skov Olsen desnoods ook buitenom. Zijn rechtervoet is namelijk bijna even betrouwbaar als zijn dodelijke linker. En dan te zeggen dat de Deen naar verluidt helemaal niet zo graag voetbalt …

Thibo Somers (Cercle Brugge)
Naar eigen zeggen voelt de Bruggeling zich klaar voor ‘de volgende stap’. Welke dat moet zijn, is enkel aan Somers zelf om te bepalen. In ieder geval lijkt zijn profiel interessant voor het gros van de Bundesliga-clubs, bijvoorbeeld. De aanvoerder van Groen-Zwart beantwoordt perfect aan de stijl van zijn Cercle anno 2023: onvermoeibaar, scherp in de duels en efficiënt voor doel. Bij onze oosterburen zijn ze daar zot van, maar ook aan de Belgische top zou Somers niet misstaan.

Jarne Steuckers (Sint-Truiden)
Zijn uitleenbeurt aan het bescheiden MVV heeft wonderen gedaan. Op z’n 21e is Steuckers plots een gegeerd transferdoelwit voor zowat elke eersteklasser. Niet onlogisch, aangezien de linkspoot niet alleen over een puntgave techniek beschikt, maar ook nog eens doelgericht kan zijn. Met drie goals en vier assists nam hij al wat druk weg van de schouders van Aboubakary Koita. Steuckers staat daarnaast symbool voor het heropgefriste STVV, met veel jong en lokaal bloed.