Bekerstunt van formaat: amateurs Hercules gooien Ajax en Avila uit beker

21-12-2023 20:38
10

Ajax heeft in de Galgenwaard één van de grootste dieptepunten uit de clubhistorie meegemaakt. De Amsterdammers gingen met 2-1 onderuit tegen USV Hercules, een amateurploeg die uitkomt in de derde divisie. Ajax sluit het jaar 2023 daarmee in stijl af en voegt nog een enorme tegenslag toe.

Ajax begon donderdag met een flink gewijzigde opstelling tegen de amateurs van Hercules. Onder andere Gaston Avila (ex-Antwerp) en Georges Mikautadze (ex-Seraing) kregen weer speeltijd. De zomeraankopen zijn normaal gesproken zeker van een plekje op de bank. Michael Valkanis liet ook Tristan Gooijer debuteren als rechtsback. Verder was de spitspositie voor Chuba Akpom en zat Brian Brobbey op de bank.

In de eerste helft zullen de monden van de meeste mensen al open gevallen zijn. In de openingsfase kreeg Ajax eigenlijk maar weinig kansen en was de ploeg niet eens zo dominant als je zou verwachten tegen een derdedivisionist. Daar kwam als klap op de vuurpijl ook nog eens de openingstreffer bij. Avila werd gefopt bij de achterlijn, waardoor Tim Pieters van Hercules het onmogelijke kon doen. Hij zette de derdedivisionist op 1-0 voorsprong tegen het grote Ajax.

Na de goal van de amateurs uit Utrecht leek het vuur nog niet aangewakkerd bij Ajax. Het spelbeeld bleef eigenlijk hetzelfde met weinig kansen en ook weinig dominantie van Amsterdamse kant. In de rust greep Valkanis daarom in. Hij bracht Brian Brobbey, Ar’Jany Martha en Benjamin Tahirovic, maar ook die konden de wedstrijd niet omdraaien. De tweede helft begon en die kabbelde net zo voort als het eerste bedrijf.

De grootste kansen waren zelfs voor Hercules, maar bij de ploeg van trainer René van der Kooij was de scherpte er niet echt meer. Tot de legendarische Pieters weer opstond. Hij krulde na 65 minuten een bal prachtig achter Diant Ramaj en maakte met de 2-0 zichzelf onsterfelijk bij de club Hercules. De Amsterdammers hadden nog 25 minuten om een zeperd van ongekende proporties te voorkomen.

Ajax bleef het daarna proberen en de Amsterdammers kregen de ommekeer ook nog voor elkaar. Eerst was het invaller Brobbey die in minuut 83 de aansluitingstreffer maakte uit één van de eerste kansen die de ploeg kreeg. Daarna pakte Akpom ook nog een hoofdrol. De Engelsman maakte één minuut voor het einde van de reguliere speeltijd de gelijkmaker, waardoor Ajax weer leefde.

Daarna was het voor de voetbalfans nog niet klaar, want het ongelofelijke gebeurde ook nog. Hercules kreeg in de blessuretijd een vrije trap en die werd nog binnen getikt door Mats Grotenberg. Daardoor krijgt Hercules alsnog de gigantische stunt die de ploeg verdiende en knikkeren de amateurs uit Utrecht Ajax uit de beker. De Amsterdammers krijgen hierdoor vlak voor het einde van het jaar nog één van de grootste dieptepunten uit de clubhistorie op het bord.