De 5 van 1B: Doelmannen van RSCA Futures en SK Beveren blinken uit

18-12-2023 10:00 Laatste update: 19:30

Speeldag 16 van de Challenger Pro League zit erop. Zulte Waregem kon sinds oktober nog eens winnen in eigen huis. Beerschot zette Francs Borains opzij met 1-3. SK Beveren sluipt de top zes binnen met een knappe 20 op 24. Dit zijn de vijf uitblinkers van deze speeldag in de Challenger Pro League.

Stefán Ingi Sigurdarson – Patro Maasmechelen

Patro nam het op speeldag 16 van de Challenger Pro League op tegen de jongelingen van Club NXT. De Maasmechelaars zouden de wedstrijd winnen dankzij Stefán Sigurdarson en Kevin Kiss, die allebei twee doelpunten achter hun naam zouden zetten. Terwijl Kis twee keer een penalty – al dan niet via een rebound –  kon omzetten, was het de 22-jarige Sigurdarson die twee keer een combinatie wist af te ronden. Na 10 minuten vond Tom Pietermaat zijn IJslandse ploegmaat met een strakke bal, waarna de spits de bal knap naast NXT-doelman Nick Shinton kon wegleggen met links. In de 63e minuut zou Hadj Moussa met een mooie actie Pietermaat vinden, die op zijn beurt opnieuw Sigurdarson kon bedienen voor de 4-0. De IJslander kwam nog dichtbij een hattrick, maar het zou bij twee doelpunten blijven. Een sterke prestatie van de boomlange spits. Sigurdarson zit nu aan vier doelpunten en één assist in dertien competitiewedstrijden.

Beau Reus – SK Beveren

Vorige week kon Reus nog zijn zevende clean sheet van het seizoen pakken tegen KV Oostende. Ondanks de jonge Nederlander daar tegen Jong Genk niet in slaagde, was hij toch één van de uitblinkers op speeldag 16. De Leeuwen leken met een sterke 17 op 21 vooraf de absolute favoriet om de drie punten thuis te houden, maar de kansen waren in de eerste helft voor de jonge Genkenaars. De 22-jarige Reus slaagde er echter meermaals in om uit te pakken met enkele spectaculaire reddingen en Beveren zo eigenhandig in de wedstrijd te houden. Na rust nam Beveren het initiatief over en kon Goduine Koyalipou scoren. Er leek geen vuiltje meer aan de lucht voor de Waaslanders, tot Genk plots in minuut 73 een penalty wist om te zetten. Twee minuten later kon Jenthe Mertens zijn eerste basisplaats bekronen met een prachtig afstandsschot, 2-1 voor de Leeuwen. Reus zou ook in de tweede helft nog enkele keren alert moeten reageren en slaagde daar ook keer op keer in. Wim De Decker was zijn doelman achteraf ongetwijfeld erg dankbaar voor zijn absolute topprestatie, die opnieuw drie punten opleverde voor SKB.

Colin Coosemans – RSCA Futures

Niet alleen Beau Reus blonk uit tussen de palen op speeldag 16 van de Challenger Pro League, ook de doelman van de RSCA Futures pronkt op deze lijst. Hoewel men misschien een jonge beloftevolle doelman bij de jonkies van RSC Anderlecht zou verwachten, is het echter de 31-jarige Colin Coosemans die steevast tussen de palen staat bij Paars-Wit in 1B. Zaterdag slaagden de Futures erin om een punt te pakken tegen KV Oostende, dankzij een ijzersterke prestatie van hun ervaren goalie. In de eerste helft moest Coosemans al alert zijn op een poging van Siebe Wylin. Ook na rust was het Coosemans die de meubelen kon redden voor zijn ploeg, met een knappe voetreflex op een schot van Luis Hartwig. Zech Medley kreeg later nog de kans op de winner voor KVO, maar Coosemans was als dé uitblinker van de avond niet te kloppen. Coosemans moest dit seizoen nog maar 10 goals incasseren in evenveel wedstrijden en zit daarnaast aan vier clean sheets. Aan goede doelmannen geen gebrek zo blijkt bij Paars-Wit.

Christian Brüls – Zulte Waregem

Zulte Waregem wilde het kalenderjaar mooi afsluiten maar daar leek degradatiekandidaat Seraing een stokje voor te steken. Pas na het uur leek het tij te keren, wanneer Essevee-coach Vincent Euvrard de ervaren Christian Brüls liet invallen. De middenvelder eiste meteen een hoofdrol op en bracht controle op het middenveld, maar toch was het Seraing dat een kleine tien minuten later op voorsprong wist te komen. Het zou tot minuut 86 duren voor de 20-jarige verdediger Modou Tambedou de gelijkmaker kon binnenkoppen. Essevee leek zich tevreden te moeten stellen met een punt, maar dat was buiten uitblinker Brüls gerekend. De 35-jarige middenvelder schudde een knappe ‘croqueta’ uit zijn mouw, waarna hij met een tweede knappe passeerbeweging zich vrij maakte en Alioune Ndour vond op rechts. De 20-jarige Yannick Cappelle kon op aangeven van Ndour zijn eerste doelpunt maken voor Essevee. Het werd 2-1 in extremis. Zulte Waregem kon zo mede dankzij een erg sterke Christian Brüls voor het eerst sinds 21 oktober een competitiewedstrijd in eigen huis winnend afsluiten.

Tom Reyners – Beerschot

Het is niet de eerste keer dat Tom Reyners tot de vijf uitblinkers van 1B behoort. De 23-jarige winger zat al aan zeven doelpunten dit seizoen en is daarmee topschutter bij de Ratten. Op speeldag 16 van de Challenger Pro League slaagde Beerschot erin om met 1-3 te winnen op bezoek bij hekkensluiter Francs Borains. Charly Keita kon voor het eerst dit seizoen – eindelijk – scoren en zette Beerschot zo al vroeg op voorsprong. De ondertussen onvermijdbare Reyners probeerde het aanvankelijk enkele keren met links, maar het was bij de 0-2 dat hij zijn kwaliteiten opnieuw in de verf wist te zetten. Welat Cagro vond Reyners met een knappe stiftbal, waarna de winger even knap zijn achtste van het seizoen kon maken. Reyners is dé man in vorm bij Beerschot, dat dankzij zijn draaischijf het kalenderjaar als gedeelde leider kan afsluiten. Reyners werd afgelopen zomer nog doorgestuurd bij SK Beveren, maar in het Waasland zullen ze zich ongetwijfeld al afgevraagd hebben of ze de technisch begaafde winger niet beter nog een kans hadden gegeven.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.