Opgepakte Ajax-fans in 'mensonterende' cel in Marseille: 'Er liepen ratten'

Opgepakte Ajax-fans in 'mensonterende' cel in Marseille: 'Er liepen ratten'

30-11-2023 19:30
4

Twee Ajax-supporters die woensdag in Marseille werden gearresteerd, zijn inmiddels vrijgelaten. Bij AT5 doen ze hun schrijnende verhaal. Het tweetal kwam in een Franse cel terecht en spreekt van een 'mensonterende' situatie. 

Eerder werd al bekend dat er geen Ajax-fans welkom zijn in Marseille, waar de Amsterdammers vanaf 21.00 uur het Europa League-duel met Olympique Marseille spelen. Ondanks het verbod, werden er woensdag toch vermoedelijk elf Ajax-supporters opgepakt. Het tweetal in kwestie vertelt aan AT5 dat ze de tickets naar Marseille al ver van te voren hadden geboekt. Toen ze een kijkje bij het stadion gingen nemen, greep de politie in. "Dat was nog voor de verboden tijd. Ze maakten foto's van ons en hielden ons op tot het na 12.00 uur was, de verboden tijd."

Uiteindelijk werden ze opgepakt en samen met negen andere Nederlanders in een cel geplaatst. Een van hem moest een cel delen met iemand die een Marseille-shirt droeg. "Ik heb gezegd dat ik dat niet wilde, maar daar werd niet naar geluisterd. Dat waren in het begin wel dodende blikken. Uiteindelijk zeg je wel je naam en op een gegeven moment kwam hij wel los."

De omstandigheden waren dramatisch, zo is te lezen. "Het was vreselijk, er was niet met hen (Franse autoriteiten, red.) te communiceren. We zijn een paar uur lang verhoord. Het recht op een advocaat werd niet geaccepteerd. Uiteindelijk hebben we via een tolk gepraat en is het proces-verbaal wel tien keer aangepast, omdat ze het toch niet goed begrepen hadden. Je hebt geen tijdsbesef. Je kan alleen maar voor je uit kijken. Het belletje dat je kon indrukken voor hulp van de politie werkte niet. We kregen lang geen eten en drinken. Er liepen ratten. Het was mensonterend."