Franse politie pakt Ajax-fans op in Marseille: serieuze straffen dreigen

Franse politie pakt Ajax-fans op in Marseille: serieuze straffen dreigen

29-11-2023 14:20

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax gearresteerd die toch waren afgereisd naar Marseille. Fans van de Amsterdammers zijn niet welkom in de Franse havenstad. De lokale autoriteiten hebben daarom een noodwet ingesteld.

De overheid besloot eerder dat het risico op ongeregeldheden te groot is. Bovendien ligt het terreurdreigingsniveau in Frankrijk op het hoogste niveau, wat een grote impact heeft op de politiecapaciteit. Ondanks het verbod besloten enkele Ajax-fans alsnog naar Marseille te reizen in aanloop naar de clash in het Stade Vélodrome van donderdagavond. Franse media schrijven dat zij gemakkelijk te herkennen waren en zijn opgepakt.

Het overtreden van het gebiedsverbod kan grote gevolgen hebben voor de supporters. De Franse autoriteiten dreigen met gevangenisstraffen van maximaal zes maanden, boetes tot 30.000 euro en een stadionverbod van een jaar, zo maakte Ajax woensdagochtend al bekend.

In Franse media is er veel aandacht voor de bedenkelijke reputatie van Ajax-hooligans. La Provence haalt aan dat zij tijdens de heenwedstrijd fans van Marseille aanvielen. Ook ging het mis tijdens De Klassieker tegen Feyenoord, waardoor de F-Side als straf leeg moest blijven tegen Vitesse.