Overwinteren in Europa: De mogelijke scenario's voor KRC Genk

Overwinteren in Europa: De mogelijke scenario's voor KRC Genk

29-11-2023 16:00 Laatste update: 30-11-2023 14:30
5

Met de groepsfase van de UEFA Europa Conference League die zijn climax nadert, bevindt KRC Genk zich in een spannende positie. De kansen op overwintering hangen volledig af van de uitkomsten van de laatste twee matchen. VoetbalPrimeur.be zocht de mogelijke scenario’s uit die kunnen zorgen voor Europese overwintering.

Huidige stand in Groep F
Genk staat momenteel op de 3e plaats. In de onderlinge duels met Ferencvaros speelde Genk twee maal gelijk. Het doelsaldo gaat daardoor in sommige scenario's cruciaal zijn voor overwintering. Genk speelt donderdagavond uit tegen Fiorentina en op 14 december thuis tegen Cukaricki.

Scenario 1: Dubbele winst
Situatie: Dit is het meest ideale scenario voor Genk. Als Genk zowel tegen Fiorentina als tegen Cukaricki wint, behalen ze in totaal 12 punten.
Uitkomst: Met 12 punten zou Genk zich verzekeren van een plek in de knock-outfase van de Conference League, ongeacht de resultaten van de andere teams. Dit komt omdat Genk dan ofwel meer punten heeft dan Ferencváros, of meer punten dan Fiorentina.

Scenario 2: Eén winst en eén gelijkspel/verlies
Situatie: Als Genk één wedstrijd wint (tegen Fiorentina of Cukaricki) en de andere gelijkspeelt of verliest, eindigt het team van trainer Wouter Vrancken met 9 of 10 punten.
Uitkomst: In dit geval hangt het lot van Genk af van de resultaten van Ferencváros. Omdat Genk gelijkgespeeld heeft in de directe confrontaties met Ferencváros, zal het doelsaldo mogelijk de beslissende factor zijn. Als Ferencváros minder punten behaalt in de resterende wedstrijden, of een slechter doelsaldo heeft, kan Genk doorstromen.

Scenario 3: Twee gelijkspelen
Situatie: Als Genk in beide resterende wedstrijden gelijkspeelt, hebben ze in totaal 8 punten.
Uitkomst: Genk moet dan hopen dat Ferencváros minder dan 2 punten scoort in de resterende wedstrijden. Het algehele doelsaldo van de teams kan in dit geval doorslaggevend zijn, gezien de gelijke stand in de onderlinge confrontaties.

Scenario 4: Eén gelijkspel en één verlies
Situatie: Als Genk één keer verliest en één keer gelijkspeelt, dan eindigt Genk met 7 punten
Uitkomst: Met 7 punten is Genk sterk afhankelijk van de prestaties van Ferencváros en het eigen doelsaldo. Als Ferencváros namelijk meer dan één punt uit twee matchen behaalt, dan is Genk uitgeschakeld. Behaalt Ferencváros ook maar één punt? Dan gaat het doelsaldo doorslaggevend zijn.

Scenario 5: Twee verliezen
Situatie: Als Genk beide resterende wedstrijden verliest, blijft Genk op 6 punten staan.
Uitkomst: Genk zou kunnen doorgaan als Ferencváros in de resterende wedstrijden geen punten scoort en als Genk een beter doelsaldo heeft dan Ferencváros na alle groepswedstrijden. Dit scenario zou echter ook afhangen van de specifieke scores in de resterende wedstrijden van beide teams.

Komende match
Voor KRC Genk is elke wedstrijd nu cruciaal. Niet alleen de overwinning telt, maar ook de manier waarop. Het doelsaldo kan immers de doorslag geven bij gelijke punten. De strijd om een plek in de knock-outfase is nog lang niet beslist, en de komende wedstrijden zullen uitwijzen welke ploegen er gaan overwinteren. Genk gaat op donderdagavond eerst op bezoek bij Fiorentina. De match wordt om 21.00 uur gespeeld in het Artemio Franchi stadion.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.