Ref. Dep. over penalty Anderlecht – RWDM: “Die nuance is heel belangrijk”

Ref. Dep. over penalty Anderlecht – RWDM: “Die nuance is heel belangrijk”

27-11-2023 18:52 Laatste update: 19:13
50

Frank De Bleeckere blikte namens het Refereeing Department terug op de penaltyfase tussen RSC Anderlecht en RWDM. Volgens De Bleeckere gaat het om een terechte strafschop. Anderlecht kreeg in de 71e minuut een penalty nadat Makhtar Gueye met een gestrekt been het schot van Thomas Delaney blokte. Uit de strafschop maakte Anders Dreyer gelijk, Anderlecht won uiteindelijk met 2-1.

De Bleeckere vertelt over de penaltyfase tussen Anderlecht en RWDM. “Live is het heel moeilijk om te zien, dit gaat heel vlug, heel moeilijk om te zien. Het is ook een situatie die de VAR gaat checken natuurlijk. En dan heeft men gezien dat Gueye met een gestrekt been naar de bal wil gaan”, deelt De Bleeckere via DAZN.

De Bleeckere legt uit waarom het een overtreding was van Gueye. Hij is eigenlijk te laat, want hij raakt de bal, als de bal de voet heeft verlaten van Delaney, voor het schot naar de goal. Dan raakt hij efkes de bal, maar dan komt hij ook, omdat hij in een heel gevaarlijke manoeuvre zit, raakt hij vol de enkel, of zelfs boven de enkel van Delaney”, aldus De Bleeckere.

De Bleeckere legt de keuze van de VAR uit om scheidsrechter Erik Lambrechts te contacteren. “Als je dit al op beeld ziet, dan ga je dit tonen aan de scheidsrechter. En gister heb je ook opgemerkt dat Lambrechts niet lang voor het scherm heeft gestaan. Hij heeft het contact gezien, voldoende voor strafschop en dat steunen wij ook”, meent De Bleeckere.

Alternatieve vertaling 
De Bleeckere wordt vervolgens geconfronteerd met een alternatieve vertaling van Franky Van der Elst. Volgens Van der Elst drukte Delaney af, blokte Gueye vervolgens de bal en wat het Delaney zelf die tegen de voet van Gueye trapte. De Bleeckere reageerde hier als volgt op deze alternatieve vertaling van de penaltyfase tussen Anderlecht en RWDM.

“Ik denk dat die nuance heel belangrijk is, het is niet omdat je de bal even raakt of devieert dat er geen fout niet meer mogelijk is. Hij gaat een gevaarlijke actie maken met een gestrekt been. Met de voet op de grond en de studs vooruit, dan neem je een groot risico. En dat is wat er gister gebeurd is. Het contact was vol op de enkel en dan kan je de strafschop enorm goed verklaren. Voor ons is dat een terechte strafschop”, besluit De Bleeckere.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.