Frankrijk geeft perfect rapport nog weg, Grieken laten prestigieuze zege schieten

Frankrijk geeft perfect rapport nog weg, Grieken laten prestigieuze zege schieten

21-11-2023 23:24

Frankrijk heeft het kunstje van Portugal dan toch niet kunnen herhalen. Dat laatste land sloot onder leiding van Roberto Martinez haar EK-kwalificatiepoule af met een perfect rapport: 30 op 30. Ook de Fransen leken hard op weg naar zo'n statement, maar in het slotduel in Griekenland liep het nog verkeerd: 2-2.

In de poule van Frankrijk zaten slechts vijf ploegen, waardoor onze zuiderburen na zeven wedstrijden 21 op 21 telden. In Athene wilden ze er daar nog drie aan toevoegen. Toen Randal Kolo Muani enkele minuten voor rust de openingstreffer maakte, zag het er ook naar uit dat alles in kannen en kruiken zou komen.

In het eerste kwartier na de pauze klauwde Griekenland echter terug. De gastheer ging zowaar op en over het elftal van Didier Deschamps, met dank aan Anastasios Bakasetas en Fotis Ioannidis. Kylian Mbappé, die op de bank mocht beginnen, moest vervolgens toch de meubelen komen redden. Hij leverde dan ook de assist voor de 2-2 van Youssouf Fofana, al eiste die vooral zelf de aandacht op met een heerlijke knal.

In de slotfase kreeg Frankrijk nog twee uitgelezen kansen om alsnog haar maximum te behouden. Eerst ging een bal al dan niet over de doellijn. Aangezien er geen geschikte technologie voor handen was, kon de VAR niet ingrijpen. In de absolute slotseconde pakte Mbappé nog uit met een vlijmscherp schot, maar Odyesseas Vlachodimos duwde de bal nog ternauwernood tegen de dwarsligger. Zo bleef het op 2-2. Frankrijk zakt in de zomer van 2024 wel als eerste reekshoofd (en topfavoriet) richting Duitsland af.