IJskoud en tegelijk opwindend: Deens dynamiet doet de JPL ontploffen

IJskoud en tegelijk opwindend: Deens dynamiet doet de JPL ontploffen

06-11-2023 13:45 Laatste update: 21:29
20

In de bovenste regionen van de topschutterstand is niet Nederlands of Frans, maar … Deens de norm! Liefst 28 van alle JPL-treffers tot dusver kwamen van de voet of het voorhoofd van een Deense speler. Het doet denken aan lang vervlogen tijden, toen ons land van nabij kennis maakte met de term ‘Danish Dynamite’. VoetbalPrimeur.be neemt deze nieuwe opstoot onder de loep.

Wie het mentale bruggetje tussen België en Denemarken maakt, kan dezer dagen niet voorbij aan RSC Anderlecht. Sinds de aanwerving van Jesper Fredberg zijn de Denen flink vertegenwoordigd in onze hoofdstad. De CEO Sports zette met Brian Riemer een landgenoot in het zadel als trainer en vulde ook de spelerskern aan met enkele producten uit eigen gouw. Zo’n aanpak ligt altijd een tikkeltje gevoelig, maar de criticasters krijgen voorlopig lik op stuk. Zeker Kasper Dolberg en Anders Dreyer zorgen daarvoor.

Beide Deense aanvallers laten statistieken noteren dat het een lieve lust is en waren elk bij negen doelpunten betrokken. Dolberg zit aan acht goals en één assist, in het geval van Dreyer ligt de verhouding op zeven – twee. Na een ietwat stroeve start valt hun meerwaarde niet langer te ontkennen. Vooral de voorbije weken blinken de aanvalsbroeders uit. Om dat aan te tonen: van de laatste twaalf goals die Anderlecht maakte in de JPL, namen Dreyer en Dolberg er negen voor eigen rekening. Die fameuze bijdrage heeft paars-wit naar de tweede stek in de rangschikking gekatapulteerd.

De Deense invloed binnen de lijnen loopt echter verder dan bovenstaand duo. Met Thomas Delaney en Kasper Schmeichel haalde Fredberg afgelopen zomer nog twee ronkende namen uit zijn vaderland aan boord. Die eerste wordt aanzien als het ankerpunt op het middenveld, al kon hij dat door blessureleed nog niet zo heel vaak laten bewonderen. Schmeichel verdrong Maxime Dupé dan weer onder de dwarsligger. De kampioen van Leicester City beschikt over veel uitstraling en vierde tegen Cercle Brugge eveneens een (persoonlijk) succesje, door voor het eerst in Anderlecht-loondienst zijn netten schoon te houden. Kortom: de paars-witte wederopstanding draagt een opvallend rood-wit tintje.

Scorende Skov en Deense 'koel' vanop de stip
Anderlecht is zeker niet de enige JPL-club waar Denen het mooie weer maken. Ook bij de grote rivaal uit Brugge spreken zij een aardig mondje mee, met Andreas Skov Olsen als vaandeldrager. Tijdens deze wisselvallige aanhef van het seizoen mocht Blauw-Zwart al meermaals een kaarsje branden voor haar flankaanvaller. Club Brugge staat pas op een teleurstellende zevende plek, maar dat had nog een pak lager kunnen zijn zonder zijn zeven doelpunten en drie assists. Liefst van al snijdt Skov Olsen naar binnen om dan kurkdroog uit te halen met zijn linker, al kan hij ook buitenom gaan en voorzetten. Lastig te verdedigen!

De twee overige Brugse Denen beleven een minder voorspoedige periode. Casper Nielsen worstelt al een poos met zichzelf, mede door enkele kostbare fouten in zijn eerste wedstrijden onder Ronny Deila. Momenteel is hij nog slechts een schim van de geweldenaar bij Union Saint-Gilloise. Met Philip Zinckernagel kan het vriezen of dooien. Als de technicus in zijn dagje is, is hij een lust voor het oog, maar een gebrek aan regelmaat blijft hem parten spelen. Bovendien is het lastig om zijn plekje te vinden in het systeem, met de onaantastbare Hans Vanaken centraal en enkele talentvolle dribbelaars op de vleugels. Toch valt noch Nielsen, noch Zinckernagel al af te schrijven. Als Deila het vuur aan de lont krijgt, kan ook dit Deense dynamiet nog steeds ontploffen.

Naast het Brugse en Brusselse contingent zetten Jonas Bager (Sporting Charleroi), Andrew Hjulsager (KAA Gent) en Nicolas Madsen (KVC Westerlo) de Deense teller in de JPL op tien. Die eerste twee schipperen bij hun respectievelijke clubs wat tussen basis en bank. Hjulsager is intussen aan zijn derde jaargang in Gent bezig, maar heeft nog steeds niet de status verworven die hij bij KV Oostende genoot. Een gebrek aan statistieken blijft zijn euvel. Strafschoppen kunnen daar handig bij helpen, beseft landgenoot Madsen. Die kent net als heel Westerlo een terugval ten opzichte van vorig seizoen. Niettemin lukte hij afgelopen weekend al zijn derde doelpunt, telkens ijskoud vanop de stip. Als één volk de kalmte weet te bewaren, zijn het de Denen wel!