Vancamp kijkt ex-club Anderlecht in de ogen: Ik weende toen iemand 120 kilo riep

Vancamp kijkt ex-club Anderlecht in de ogen: "Ik weende toen iemand 120 kilo riep"

31-10-2023 12:16
6

RSC Anderlecht probeert zich dinsdagavond bij RAAL La Louvière te plaatsen voor de achtste finales van de Beker van België. Bij de tegenstander zal het met Jorn Vancamp een oude bekend tegen het lijf lopen. Na enkele donkere jaren doet de spits het nu prima in Eerste Nationale.

Bij de jeugd stond Vancamp te boek als een absoluut toptalent. De Antwerpenaar maakte steevast deel uit van de nationale selecties en mocht onder René Weiler ook enkele keren aantreden bij het eerste elftal van Anderlecht. Nadien ging het langzaamaan bergaf, mede door blessureleed. Via Beerschot V.A. en enkele Nederlandse clubs belandde Vancamp midden 2022 bij het Finse Ilves. Die club ging zo amateuristisch te werk dat hij zelf zijn zin voor professionaliteit verloor.

"Ik leefde niet meer voor de sport", bekent Vancamp in gesprek met Het Nieuwsblad. Vooral buiten de trainingen liet de talentvolle aanvaller zich volledig gaan. "Ik at en dronk niet zoals het hoorde en speelde tot een kot in de nacht Playstation. Ik ver­dikte er snel tien kilo", doet hij het verhaal. Speler en werkgever geraakten dan ook snel op elkaar uitgekeken. Op z'n 24e zat Vancamp zo plots zonder club en enige toekomstperspectief. Op dat moment overwoog hij nadrukkelijk om het voetbal definitief de rug toe te keren.

De kentering volgde alsnog, toen OH Leuven hem een reddingsboei toewierp. "Ze stelden me een project van zes maanden voor: een half jaar om weer fit te worden zonder loon. Als ik tegen januari fysiek beter was, zou ik mijn kans krijgen bij de beloften van OHL die in 1ste Amateur voetballen." Dat plan pakte wonderwel uit. Vanaf januari maakte Vancamp nog elf doelpunten voor de Leuvense U21. Daar pikte RAAL La Louvière hem op. In tien basisplaatsen voor De Wolven zit hij nu toch weer aan zeven treffers.

Te dik
Vancamp voelt zich niet te beroerd om toe te geven dat hij momenteel nog altijd niet superscherp staat. Het grootste overgewicht is echter weggewerkt. Bij de beloften van OHL volgde een pijnlijke schoktherapie. "Schandalig", verwijst Vancamp naar een duel met de beloften van KAA Gent. "Ik scoorde de 1-0 en bij het naar binnen gaan tijdens de rust riep er een Gentse bestuurder wiens naam ik niet ga noemen: "Da's geen voetballer. Die gast weegt 120 kilo.""

Die woorden hakten er bijzonder hard in bij Vancamp. "Ik heb toen geweend in de kleedkamer." Uiteindelijk stapte hij na de pauze toch terug het veld op, mét succes. De spits trof nog twee keer raak en kon het niet laten om de bestuurder in kwestie uit te dagen door hem recht in de ogen te kijken. "Hier sta je dan met je grote mond , schreeuwde ik."

Intussen heeft Vancamp zijn carrière dus weer op de rails zitten. Hij blijft ambitieus. "Zelfs als ik dertig keer scoor in 1ste Nationale gaat Domenico ­Tedesco me niet oproepen, hé. Toch heb ik de droom om ooit ­Rode Duivel te worden nog niet opgeborgen", klinkt het vastberaden. Met het bekerduel tegen Anderlecht krijgt Vancamp nog eens de kans om zich in de aandacht te spelen. "Ik kijk ernaar uit om me te meten met een topverdediger als Jan Vertonghen", besluit hij.