Vijf lessen uit speeldag 12: Crisis verschoven, penaltyheld vs. penaltyschlemiel

Vijf lessen uit speeldag 12: Crisis verschoven, penaltyheld vs. penaltyschlemiel

30-10-2023 11:00 Laatste update: 31-10-2023 17:00
5

Ook speeldag 12 heeft haar geheimen prijs gegeven. Vlak voor een flinke portie bekervoetbal is het zaak voor de clubs uit de Jupiler Pro League om de juiste conclusies te trekken. VoetbalPrimeur.be geeft er vijf prijs.

Al een beetje afscheiding
In een weekend zonder gelijke spelen veroverde de huidige top-zes de drie punten, met Royal Antwerp FC en Standard Luik als voornaamste verliezers. Niettemin blijft de (sub)top redelijk dichtbevolkt, met weinige onderlinge verschillen. Onderaan zagen we exact het omgekeerde patroon. De laatste zes kregen allemaal een nederlaag om de oren. Na KVC Westerlo en KV Kortrijk lijkt het ook voor KV Mechelen stilaan een lang en donker seizoen te worden.

Deense precisie
Een Zwitsers zakmes geniet al internationale bekendheid, maar blijkbaar is precisie ook in Denemarken een handelsmerk. De linker van Anders Dreyer is alvast haarfijn afgesteld. Tot drie keer toe scoorde de aanvaller van RSC Anderlecht van buiten de zestien meter. De eerste keer gebeurde dat met een streep, bij de tweede bleef Thorgan Hazard slim van de bal en in het slot zette Dreyer de kers op de taart met een geborstelde bal in de winkelhaak, misschien wel de fraaiste. Bij het stroeve seizoensbegin was hij nog de gebeten hond, maar deze drieklapper geeft voldoende brandstof voor de komende weken.

Stoomtrein Union
We zijn het intussen zo gewend dat de complimenten af en toe achterwege blijven. Volledig onterecht! Na een indrukwekkende achttien op achttien is Union Saint-Gilloise nog wat steviger leider in de JPL. Ondanks een grote rotatiedrang bij Alexander Blessin blijft de ploeg de vlotte overwinningen aan elkaar rijgen. In hun laatste vijf competitieduels gebeurde dat ook telkens met minstens drie gemaakte treffers. Om maar te zeggen: het draait als een tierelier. Club Brugge, volgend weekend de tegenstander, is alvast gewaarschuwd.

Crisis verschoven
Maar ook Union weze voorbereid, want Club lijkt haar crisis bezworen te hebben na een Europees succes en een late 2-1-zege tegen rivaal Royal Antwerp FC. Of beter gezegd: crisis verschoven? De start van The Great Old was nog vrij degelijk, maar net als vorig seizoen lijkt de ploeg nu in een herfstblues verzeild geraakt. Sinds midden september won het slechts één keer. Enkele zware Europese dreunen hebben daar ongetwijfeld toe bijgedragen. Aan Mark van Bommel om het tij te keren, al oogt de kern behoorlijk smal daartoe. Net nu staat er een levensbelangrijke tiendaagse op het menu: Lierse SK in de beker, KRC Genk en Standard in de competitie en dan nog FC Porto als tussendoortje. Dat belooft geen snoepreisje te worden ...

Penaltyheld vs. penaltyschlemiel
Toch zelden een goed idee, een strafschop willen nemen nadat je er eerder in de match al eentje gemist hebt. Carl Hoefkens viel Wilfried Kanga niet af na Gent-Standard, maar iets zegt ons dat de volgende keer een andere Rouche achter de bal zal plaatsnemen. Zijn eerste schoot Kanga links in, zijn tweede rechts, maar tot twee keer toe bleek Davy Roef hem te slim af. Die laatste bleef - zoals altijd - bescheiden. Het was nochtans al zijn zesde (!) gestopte penalty in 2023. Dan mag je jezelf toch een specialist noemen.