Botaka over hoe hij kon vluchten uit Israël: Dat zal ik nooit meer vergeten

Botaka over hoe hij kon vluchten uit Israël: "Dat zal ik nooit meer vergeten"

15-10-2023 14:14 Laatste update: 14:18

Jordan Botaka speelt tegenwoordig in Israël bij FC Ashdod. Vorige week vluchtte de voormalige speler van onder meer STVV en KAA Gent omwille van het conflict tussen Israël en Palestina. Hij vertelt hoe de hel er plots losbarstte.

Vorig seizoen werd Botaka door KAA Gent nog uitgeleend aan Hapoel Jeruzalem, waar hij het erg naar zijn zin bleek te hebben in Israël. Hij maakte vorige maand een definitieve overstap naar FC Ashdod op aanraden van Elton Acolatse (ex-STVV). “Hij had er vorig seizoen gevoetbald en was vol lof over de stad. Hij had gelijk, het plaatje klopte hier”, klinkt het bij Botaka in Het Belang Van Limburg.

Botaka was met zijn ploeg op afzondering in Nazareth voor hun volgende uitwedstrijd, toen de hel plots losbarstte. “We werden als soldaten midden in de nacht gewekt met de boodschap dat het oorlog was”, zegt Botaka. Vervolgens moest hij met zijn ploegmaats schuilen in een bunker, waarna ze met de bus terug naar Ashdod, op een half uurtje van Gaza, reden.

Botaka wilde het land zo snel mogelijk verlaten, en moest onderweg naar de luchthaven doodsangsten doorstaan zegt hij. “Overal waren er ontploffingen te horen. Boven ons zagen we raketten en gevechtsvliegtuigen, die rit zal ik nooit vergeten”, klinkt het. “Op het festival waar Hamas binnenviel liepen jonge spelers van mijn vorige club, sommigen hebben het niet overleefd. Een onwezenlijke gedachte”, zegt Botaka.