Engeland verslaat gastland Australië en gaat voor het eerst naar WK-finale

16-08-2023 14:14
4

Bondscoach Sarina Wiegman heeft woensdag geschiedenis geschreven met Engeland door zich voor het eerst te plaatsen voor een WK-finale. Na een intens voetbalgevecht met Australië trokken The Lionesses met 1-3 aan het langste eind. In de finale is Spanje de tegenstander.

Engeland was in de eerste helft sterker dan Australië. Ella Toone nam de openingstreffer voor haar rekening, een treffer die geheel binnen het spelbeeld paste. De Engelse speelsters hadden aanvankelijk niet veel te duchten van de opponent, maar niets bleek even later minder waar.

In het tweede bedrijf sloeg het spelbeeld volledig om. Australië begon het duel te domineren en zocht naarstig naar de gelijkmaker. Die kwam er ook. In de 63e minuut schoot aanvaller Sam Kerr van een afstaan zeer fraai de 1-1 tegen de touwen.

Wiegman en co. leken behoorlijk van slag door die gelijkmaker, maar al snel draaide Engeland de wedstrijd al weer naar zich toe. Dat resulteerde in de 71e minuut in de 1-2. Lauren Hemp speelde zich knap vrij en schoot overtuigend raak. Nadat Australië vervolgens een gigantische kans miste op de 2-2, en Engeland via Alessi Russo ook nog de 1-3 maakte, was het verzet gebroken.

Zodoende kan Wiegman opnieuw een finale aan haar lijst met prestaties toevoegen. Als bondscoach van de Nederlanse vrouwen bereikte ze in 2017 al de EK-finale én de WK-finale in 2019. Vorig jaar bereikte ze (met Engeland) eveneens de eindstrijd van het Europese Kampioenschap. Daarin werd toen gewonnen van Duitsland.